Polisen larmar om att unga kör onyktert

Polisen har tagit in unga påverkade förare två dagar i rad den gångna helgen. Nu varnar man för att det uppstått en slags kultur där ungdomar kör hem berusade från fester.

Robert Janeheim larmar om att det finns ungdomar som kör hem sina fordon onyktra efter fester eftersom att det vore "misstänksamt" om de skulle komma hem utan sin a-traktor.

Robert Janeheim larmar om att det finns ungdomar som kör hem sina fordon onyktra efter fester eftersom att det vore "misstänksamt" om de skulle komma hem utan sin a-traktor.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-11-02 09:26

Polisen i Älvsbyn har börjat stanna och testa fler a-traktorförare när de arbetar på nätterna och i helgen fick de tyvärr utslag på alkomätaren både fredag och lördag kväll.

– Vi tog en a-traktor med onykter förare i fredags, en ungdom. Och på lördagen hände samma sak igen, men den personen klarade sig precis under straffbar gräns, mest troligt för att det tog tid för oss att ta oss till Piteå för att ta prov, säger Robert Janeheim, områdespolis i Älvsbyn.

Under tiden som polisen var upptagna var det flera fordon som kom till platsen men som vände och körde därifrån när de såg att polisen var där och kollade a-traktorer. De skulle då tydligen ha varit på samma fest som den ungdom som stoppats. Älvsbypolisen försöker prata mycket med ungdomar och det låter på dem som att det här kanske inte är så ovanligt som man hade hoppats, även om det är många ungdomar som inte alls tycker det är okej att köra onykter.

– Vi hör att det är ganska allmänt så bland ungdomar med a-traktor eller mopedbil. Att de ibland kör onyktra hem från fester. De tänker att "kör jag a-traktorn så misstänker inte föräldrarna något". Lämnar dom den förstår föräldrarna att de druckit. Därför tänker vi att det är viktigt att göra föräldrarna uppmärksamma. Man kan inte utgå ifrån att ungdomarna är nyktra bara för att de kör, säger Robert Janeheim.

undefined
Robert Janeheim säger att de börjat kolla fler a-traktorer på nätterna och han oroas för ungas inställning till alkohol efter att de tagit två stycken samma helg med alkohol i utandningsluften. Enligt unga han pratat med är det inte engångshändelser utan faktiskt ganska vanligt.

Han har även hört samma sak från en del andra vuxna som också blivit uppmärksammade på ungdomarnas fyllestyrning i samhället. Janeheim minns dödsolyckan vid Stigarna 2008 och många andra tragiska händelser i trafiken som hade kunnat undvikas om inte vettet gått ut när alkoholen gått in.

– Det är så fort hänt att det sker någon olycka. Det behöver inte ens alltid vara den onyktre som är vållande, men är man onykter har man inte reaktionsförmågan att undvika en sån olycka. Tittar man ut i landet händer det mycket allvarliga olyckor, säger Janeheim.

Han tror inte heller att det här ett problem bara i Älvsbyn utan att även ungdomar från grannkommunerna nog gör samma sak. Därför vill han uppmärksamma alla föräldrar i Pite älvdal på problemet.

– Sedan är det inte bara ett föräldraansvar även om det är jättebra om föräldrarna håller utkik. Till syvende och sist är det den som sätter sig bakom ratten som gör ett val. Det är så väldigt onödigt att utsätta sig själv och andra för den olycksrisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!