Polarbröd säger upp tio

Tio personer kommer att få gå från Polarbröd i Älvsbyn. Ytterligare fem kommer att omplaceras från produktionen till lördagsstädningen.
Orsaken är det årliga underhållsstoppet, överbemanning jämfört med tidigare bemanningsplan och nya regler för vikariat och tillsvidareanställning som träder i kraft nästa år.

ÄLVSBYN2007-09-01 06:00
Polarbröd i Älvsbyn gör som alla större industrier ett årligt underhållsstopp för reparationer och ombyggnationer i slutet av året. I samband med det kommer tio anställda att sluta och fem personer kommer att omplaceras från produktionen till städningen som sker lördagar.
Vid stoppet kommer dessutom den nya större frysen att installeras. En investering på cirka fem miljoner.
- Vi drar inte ner på bemanningen. Vi tittar på bemanningsplanen och är helt enkelt för många i dag, påpekar Christer Eriksson, produktionschef på Polarbröd.
- Tillsammans med Livs har vi konstaterat att det råder övertalighet.

Nya regler vid vikariat
Polarbröd har i dag cirka 260 anställda i Ävsbyn. Ytterligare nästan 150 finns vid de två andra bagerierna i Örnsköldsvik och Omne.
Det är endast vid fabriken i Älvsbyn man gör de här neddragningarna. Vilka i sin tur beror på den överbemanning som företaget har och den i sin tur är en följd av de konverteringsregler som finns på arbetsmarknaden, enligt produktionschefen Christer Eriksson.
I dag har den som vikarierat på en tjänst under tre år under en femårsperiod rätt till en tillsvidareanställning. Från årsskiftet kommer gränsen att sänkas till två år.

Anpassning nödvändig
- Vi har de regler som gäller och vi måste anpassa oss efter det, säger Christer Eriksson.
Enligt facket på företaget Svenska Livsmedelsarbetareförbundet är neddragningarna inte oväntade.
- Naturligtvis är det tråkigt med nerdragningar men vi tycker att vi hittat en bra lösning, säger Pernilla Johansson, lokalvårdare och klubbordförande på Polarbröd.
Enligt henne var neddragningarna att vänta på grund av konverteringsreglerna. Nu avslutas inte längre vikariat som tidigare. Istället anställs personen tills vidare.
Den årliga produktionen av bröd, cirka 31.000 ton, har dock ökat de senaste åren. En femprocentig ökning under fjolåret, enligt företagets siffror.
Sedan tidigare exporteras också bröd till länder som Frankrike, England, Irland och Norge bland annat. Belgien har tillkommit som nytt exportland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om