Här startar Polarbröds nyproduktion

Efter totalbranden vid Polarbröd har ledningen sökt alla utvägar att få igång någon del av produktionen. Nu öppnar snart Smörgåshuset i gamla Teliahuset/Datahallen.

Här, i det gamla Teliahuset eller teknikhuset/Datahallen som det också kallats, ska Polarbröds smörgåsproduktion starta senare i höst. När företaget får tillträde till lokalerna kommer det gå undan.

Här, i det gamla Teliahuset eller teknikhuset/Datahallen som det också kallats, ska Polarbröds smörgåsproduktion starta senare i höst. När företaget får tillträde till lokalerna kommer det gå undan.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-09-24 10:53

Det gamla Teliahuset eller Datahallen som är den mer allmänna benämningen i Älvsbyn har under årens lopp haft en mängd olika hyresgäster och däremellan stått tomt, men kommer nu alltså att inrymma smörgåsproduktionen.

– Vi räknar med att komma igång senare i höst, men jag kan inte säga något exakt datum, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin, som dock poängterar att företaget kommit en bra bit på väg mot start.

undefined
Polarbröds koncern-vd Karin Bodin berättar att företaget kommit en bra bit på väg mot öppning av Smörgåshuset.

– De första maskinerna är beställda och har kommit, men några saker återstår att ordna – infrysningen bland annat – och vi har byggt väggblock klara för montering i lokalen, bara vi får tillträde till den, säger hon och berättar också att takstolar med mera kommer om två veckor.

Tillträdet till lokalen är litet flytande då den just nu används av C More och inspelningsteamet för Jägarna.

– Vi står litet och stampar där, men de måste få göra klart.

undefined
Det var sent på söndagskvällen den 23 augusti som branden uppstod, en brand som mycket snabbt utvecklades till en totalbrand.

Många utomstående känner också för det drabbade företaget och den varslade personalen och vill göra vad de kan för att hjälpa till. Det märks tydligt i arbetet med Smörgåshuset.

undefined
Bara rykande ruiner kvar, dagen efter den katastrofala totalbranden vid Polarbröd för en månad sedan.

– Älvsbyhus har hjälpt till med material och tillkapning och sånt, vilket vi är mycket tacksamma för, och alla maskinleverantörer har varit väldigt tillmötesgående och verkligen försökt hjälpa oss, de har jagat maskiner och till och med lånat ut maskiner åt oss. Plåtfirman som ska klä in väggarna har också varit väldigt tillmötesgående.

När tillverkningen startar kommer att 20-tal ur tidigare varslad personal att återanställas.

För Älvsbyns kommun torde den tragiska branden vid Polarbröd ändå ha en viss positiv effekt, trots att så många arbetstillfällen gick upp i rök. 

Piteå-tidningen har flera gånger skrivit om problemen med att hyra ut lokalerna, framför allt till seriösa hyresgäster. För snart ett år sedan, i november 2019, trodde man sig vara nära ett kontrakt med ett svenskt företag som ville etablera ett datacenter i kommunen.

Tidningen konstaterades då att Datahallen i Älvsbyn hade varit utan hyresgäst sedan Future of mining gick upp i rök och flydde från sina mångmiljonskulder till Vattenfall. Sedan dess har kommunen letat en ny hyresgäst till lokalen. En säkrare hyresgäst. Och helst en svensk hyresgäst. 

Nu flyttar då en svensk, ytterst pålitlig hyresgäst in. Om än inte permanent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!