Polarbröd ? en familjehistoria

När Polarbröd ger sig in på nya marknader står den femte generationen ur samma släkt i ledningen, systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd.
De är själva en del av varu-märket.
? Det händer att folk frågar om historien om bageriet är sann, säger Anna Borgeryd.

ÄLVSBYN2006-03-03 06:30
Den här släkten, omtalad i Älvsbyn som Bagar-Nilssons, rörde om i mjölet redan på 1800-talet. Det finns till och med ett museum grundat på släkten Nilssons framfart kring ugnen.<br>Många år senare sommarjobbade Anna i Älvsbyn på Konditori Centrum, som ägdes inom släkten, och Karin vek kartonger där.<br>Tilsammans är de nu majoritetsägare av Polinova, nytt moderbolag till Polarbröd, med bagerier i Älvsbyn samt Omne och Bredbyn i Västernorrland, och en omsättning på i runda tal 600 miljoner kronor.<br>Växte sig större<br>Systrarna bor i Umeå. Det gjorde de också som småttingar när morfar Gösta Nilsson kallade på sina barn och svärsöner. Lilla Polarbröd var på väg att bli ett stort rationellt industribageri i Älvsbyn och här skulle krafterna samlas.<br>Flytten gick till Älvsbyn. Senare kom Karin, nu 31, att bli journalist och driva eget mediaföretag. Anna, 36, läste samhällsvetenskapliga ämnen och blev doktor i konflikthantering. Nu lever alltså systrarna i Umeå med sina familjer och har två upplagor vardera ? enbart flickor ? av en möjlig generation nummer sex i bagarsläkten. <br> ? Man vet aldrig, konstaterar Anna och Karin.<br>?Gör så gott ni kan?<br>Båda kom in i Polarbröds styre som suppleanter redan i 18-årsåldern.<br> ? Vi har varit med och engagerat oss och ju mer engagerad du är desto mer intressant är det att jobba med bröd, vittnar Karin Bodin.<br> ? Nog ville våra föräldrar att vi skulle ta över, men vi har inte känt att vi måste. Det är möjligen ett tips till andra familjeföretag där föräldrarna vill att barnen ska ta över; visa tilltro men lägg inte till några måsten. Dessutom passar det bra i tid att göra det här nu, mamma är 60 och pappa 63. Det stämmer bra även för oss, säger Anna Borgeryd.<br>Föräldrarna är Margareta, ur bagarsläkten Nilsson, och hennes make Kjell Jonsson. De lämnar över ett större företag än vad de tog över. Det har inte fått döttrarna att rygga tillbaka.<br> ? Pappa brukar säga; gör bara så gott ni kan. Där har du det där med tillltron igen. Den känner vi även från mamma, beskriver Anna Borgeryd.<br>Föräldrarna är kvar som minoritetsägare i moderbolaget. Till skaran minoritetsägare hör också Rikard och Erik Singh, unga söner till Elisabet Nilsson-Singh, även hon ur bagarsläkten. Samtliga av den äldre generationen finns på något sätt ännu kvar kring Polarbröd.<br>Norrländsk framgång<br>Karin Bodin och Anna Borgeryd har utöver ägarrollen också ansvar som företagsledare. Där-emot kommer det operativa ansvaret, som fallet varit på senare år, att ligga på personer utanför släkten. Polarbröd säljer bröd i länder som Norge, Frankrike, Irland, Spanien, Grekland, Belgien, Japan och USA. Sikte finns på nya utlandsmarknader. Och även att via samarbete med etab-lerade företag gå in hårdare på området färdiga smörgåsar.<br>Trots utlandssatsningen ska brödet alltjämt bakas i Norrland, klargör de.<br> ? Det är ju en del av vår framgång, säger de.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om