På egna vingar dit vinden bär

När en segelflygare tröttnat på kortdistansflygningar, där flygfältet alltid är i sikte, är det dags att börja med sträckflygning.
Det kräver goda väderkunskaper - och att man vet hur man nödlandar på en åker om vindarna skulle ta slut.
Hos Älvsby flygklubb utbildas just nu sex nya långkörare, bland annat Peter Christensen från Boden, som är ivrig att få ge sig iväg på mer långväga äventyr ...

ÄLVSBYN2006-05-29 06:00
Älvsby flygklubb är en av de tio största segelflygklubbarna i Sverige, trots att man bara har 50 medlemmar (vilket egentligen är alldeles för lite för att klara av att finansiera alla omkostnader).
Vid sidan av Kiruna är det också den enda segelflygklubben i Norrbotten och medlemmarna kommer från flera olika orter.

Sträckflyger
Just nu håller sex av dem på att utbilda sig i sträckflygning, under ledning av Henrik Roos, som bland annat tävlat i VM och som till vardags jobbar som flygmekaniker på F21.
Där har han bland annat testat att köra Viggen, berättar han - och det gick undan ...
Betydligt snabbare än då man seglar fram med exempelvis flygklubbens nyinköpta DG-1000 från tyska DG Flugzeugbau (som klubbens medlemmar hämtade hem själva från fabriken i Tyskland och betalade gemensamt till en nätt liten kostnad av 83.000 euro) eller ett av klubbens lite äldre Grob Twin Astir-plan.
- De är tillverkade med avancerad high tech-teknik utvecklad inom militären, säger Henrik Roos, som också konstaterar att vingarna med tiden blivit längre och längre och på klubbens senaste inköp är det 20 meters vingspann.
- Eftersom planen har olika prestanda får man olika koefficienter, ett slags handikapp, då man tävlar, berättar han.

Gäller att hålla sig kvar
Henrik Roos konstaterar också att segelflygning är grunden för all flygning.
- Därför brukar en segelflygare inte ha några problem att flyga ett motorflyg, medan det är betydligt svårare för en motorflygare att gå över till segelflyg, säger han.
Om man nu vill segla iväg på lite längre distanser (som exempelvis till Hammarstrand i Jämtland, dit klubbens rekord­innehavare Lasse Asplund på tio timmar flugit de 72,5 milen tur och retur) krävs lite mer kunskaper för att hålla sig kvar i vindfånget.

Anderna bäst
Detsamma gäller om man skulle ge sig iväg till Anderna, där det råder de allra bästa vindförhållandena och där man med avancerade segelflygplan kan flyga strax över 300 mil i sträck.
- Då man flyger sträck lägger tävlingsledare för det mesta upp en bana som man ska ta sig igenom, med olika brytpunkter som stäms av med hjälp av GPS. Det är som i orientering, säger Henrik Roos.
- Ja, man får inte nudda marken, säger Peter Christensen, en av hans lärjungar, och skrattar samtidigt som han tillsammans med ytterligare några av klubbens medlemmar hjälps åt att få ombord det segelflygplan som han själv precis landat på en åker upp på ett släp.
- Det tar ungefär en timme att montera isär det, sedan kör vi tillbaks det till Höghedens flygfält, säger Henrik Roos.
Peter Christiansen förklarar att han upplever det som en underbar frihetskänsla att ge sig iväg upp i luften, och att sväva fritt då bogserplanet släppt honom på egen hand.
- Man rör sig fritt i tre dimensioner. Själv njuter jag och brukar ofta sjunga uppe i luften, säger han.

- Det är naturens egen energi som för dig fram, tillägger Terje Rabben, en av de andra sex kursdeltagarna.

Inte bara avkoppling
Henrik Roos tillägger dock att det inte bara är avkoppling:
- Nej, man räknar med att man var 30:e sekund, i vart fall på sträckflygning, måste ta något slags aktivt beslut, oftast med ledning av molnen runt omkring en. Man måste ha mycket kunskap om meteorologi för att veta vilka moln man ska välja, där det är de bästa uppströmmarna. Cumulusmoln är idealet, säger han.
För Älvsby flygklubb är det en ständig kamp att få kronorna att räcka, särskilt som man inte har en krona i bidrag.
- Fast som tur är får vi hela tiden ett tillskott av nya medlemmar. Just nu har vi 15 nya på gång, säger Henrik Roos, som förutom tjusningen med att segla fram under molnen ser sammanhållningen bland medlemmarna som en av de stora tillgångarna.
Fotnot: Mer information om segelflyg finns på www.alvsbyflygklubb.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om