Det är oklart hur mycket vegetabilisk olja det rör sig om.
– Det är inga mängder, men vi ser att det är som en film på vattnet, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare vid Älvsbyns kommun.
Det är inte fastställt vilken väg oljan tagit sig till vattnet.
– Vi har tätat alla dagvattenbrunnar som finns i anslutning till det här området. Området där oljecisternerna står är väldigt brandskadat och vi kan inte gå närmare, säger Daniel Granberg, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten Piteå/Älvsbyn.
Han förklarar att det dels beror på allt vatten i invallningen dels på rasrisken.
– Vi kan inte skicka in personal och det är så pass högt tak att det är svårt att riva ner utan att skada och förvärra situationen, säger Daniel Granberg.
En av cisternerna har läckt matolja, men enligt Daniel Granberg har den oljan samlats upp. Huruvida det finns ytterligare någon dagvattenbrunn i själva fabriken som oljan runnit till är oklart.
Under tisdagen påbörjades arbetet med att tömma tankarna med vegetabilisk olja som finns på brandplatsen, skriver Älvsbyns kommun på sin hemsida. Oljan har använts vid bakningen och kommunen uppger att det är en typ av fett som lätt bryts ned av naturen.
– Jag betraktar det inte som en miljöfara, säger Daniel Granberg.
Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande.
– De bekämpar glödbränder och prio ett är att förhindra att det sprider sig till den nybyggda anläggningen som fortfarande är relativt intakt, säger Daniel Granberg.
Det går i dagsläget inte att säga hur länge insatsen kommer att pågå.
– Vi har en framförhållning på tolv timmar ungefär. Vi ska köra fram till i eftermiddag innan vi fattar ett nytt beslut beroende på vad som händer under dagen. Det här kan fortsätta rätt så länge att vi får åka dit och göra punktinsatser, säger han.