Nytt kliv mot gruvepok i Älvsbyn

Under sommaren väntas Boliden lämna in en ansökan om bearbetningskoncession för gruvbrytning i Laver. Ett steg mot en ny gruvepok.

Ett nytt Aitik? Bolidens dagbrott utanför Gällivare kan få en efterföljare i Älvsbyn.

Ett nytt Aitik? Bolidens dagbrott utanför Gällivare kan få en efterföljare i Älvsbyn.

Foto: Roland S Lundström

Älvsbyn2014-06-03 07:00

Det är främst koppar som Boliden tänker hämta ur berget Lill-Laver, 4,5 mil från Älvsbyn.

Bergsstaten beslutar om bearbetningskoncessionen. Om det blir klartecken så betyder inte det att saken är klar. Boliden har visserligen lämnat rapporter om stora mineraltillgångar men kopparhalten är låg, ungefär 0,2 procent, och investeringarna går på åtskilliga miljarder kronor. Bolaget har aldrig offentligt slagit fast att en gruvbrytning i området är lönsam och inte heller konstaterat motsatsen.

Sedan tidigare har en idéstudie genomförts och inom den utfördes provbrytning förra sommaren. Ett ytterligare steg väntas bli att genomföra en förstudie och ett förprojekt.

För att våga trycka på knappen för projektet krävs en omfattande lönsamhetsstudie.

Av prövningar är miljötillståndsprövningen hos Mark- och miljödomstolen den mest omfattande processen. Den kan ta flera år. Det dröjer dessutom innan Boliden lämnar en ansökan dit. Om alla förutsättningar faller in kan Lill-Laver bli en arbetsplats om sex-åtta år.

– Det går inte att ange någon tidpunkt, kommenterar Ulf Marklund, chef för avdelningen Affärsutveckling inom Boliden Gruvor.

För flera årtionden pågick gruvbrytning i Laver. Nu aktuella Lill-Laver ligger någon kilometer från gamla platsen. Kring Lill-Laver har det prospekteringsborrats senaste åren och analyser av fjolårets provbrytning ska visa vägen inför valet av anrikningsprocess.

Mineraltillgångarna i Lill-Laver har befunnits vara större än vad som angavs i tidigt skede.

I årsredovisningen för 2012 angavs en antagen mineraltillgång på 690 miljoner ton.

I årsredovisningen för 2013 är tillgången mer detaljerat beskriven. Det bedöms finnas en total mineraltillgång på 1.064 miljoner ton. Uppdelat så är 1,1 miljoner ton känd mineraltillgång och det finns en indikerad tillgång på 512,4 miljoner ton samt en antagen tillgång på över 550,6 miljoner ton.

– Tillgångarna kan vara större än så eftersom fyndigheten fortfarande inte är avgränsad, uppger Hans Årebäck, projektchefprojektledare, Affärsutveckling inom Boliden Gruvor.

Bolidens idéer

Fraktvägen

Lastbilstransporterna med malm från gruvområdet kan föras till en omlastningsterminal vid Stambanan i antingen Älvsbyn, Korsträsk, Koler, Långträsk eller Långträsk.

Ett alternativ är att köra bil hela vägen.

Om Norrbotniabanan byggs är den en alternativ fraktväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om