Den misstänkte Älvsbybon har tidigare drivit flera företag i Älvsbyn och förekommer sedan tidigare i ett flertal tvistemål. Bedrägerierna som nu utreds ska ha börjat 2016. Med löften om snar återbetalning och hög ränta övertalade mannen ett flertal privatpersoner och företagare att utfärda stora summor i lån till den anklagade. I vissa fall handlar det om flera miljoner kronor per person. Efter uppmuntran från Älvsbybon har dessa i sin tur lånat pengar för att sedan överföra pengarna till den misstänkte mannen.
– Han sa att pengarna skulle betalas tillbaka inom en månad och att det aldrig skulle hinna bli några avgifter på lånen, berättar en av de bedragna i förhör.
Via släktband och vänskapsrelationer tillkom fler personer som lånade ut pengar till Älvsbybon. I utredningen figurerar ett tiotal människor som lånat ut pengar, bland annat en känd tennisspelare. Men återbetalningarna från mannen dröjde, trots löften om att pengarna var på väg. När de inte fick tillbaka sina pengar har ett flertal av långivarna gått i personlig konkurs och även tvingats försätta sina företag i konkurs. Vissa avvaktar nu skuldsanering. Flera personer uppges ha fått sälja allt de äger. I polisens dokument framgår det att härvan omfattar drygt 17,2 miljoner kronor.
Trots att återbetalningarna fortsatte att dröja lånade flera personer ut mer pengar till den misstänkte, pengar som sedan skickades vidare via Swish och banköverföringar till olika människor – ibland till den misstänkte mannen direkt, ibland till andra, främst personer i Malmö. Ett femtontal personer förekommer som mottagare av flera stora penningbelopp. Tre av dessa personer i södra Sverige står nu anklagade för grovt penningtvättsbrott i anslutning till överföringarna. I förhör med offren framkommer att det varit oklart vad den misstänkte mannen använt pengarna till.
– Han sa att det var sekretess på vart pengarna gick, säger en person.
Den misstänkte Älvsbybon ska ha varit drivande i transaktionerna, där han gett direktiv om till vem pengarna skulle överföras och hur mycket. Mannen hävdar själv i förhör att pengarna skulle investerats i ett utländskt investmentbolag, som mot en uppläggningskostnad i sin tur skulle betala ut stora summor pengar till honom att investera i olika "projekt". För att övertyga människor att låna ut pengar ska Älvsbybon ha visat upp ett disponibelt belopp på 77 miljoner kronor som ska ha bokats på hans bankkonto. För att få tillgång till beloppet ska han ha hävdat att han behövt tre miljoner kronor, och att delar av det frigjorda kapitalet sedan skulle användas till att betala tillbaka lånen med ränta. Samma kapital skulle mannen sedan enligt egen utsago använda för olika projekt, bland annat fastighetsaffärer i Älvsbyn och vid kusten samt investeringar i turism. Själv ska han bara ha betalat cirka 30 000 kronor av dessa tre miljoner, men hävdar ändå i förhör att han själv är den som förlorat mest på affärerna.
Med hopp om att återfå de utlånade pengarna fortsatte överföringarna, då det alltid bara var en liten summa som saknades för att de 77 miljonerna skulle låsas upp. Men under 2018 började det bli svårare att nå den misstänkte mannen. Trots upprepade samtal fick flera av de Älvsbybor som lånat ut pengar inte tag i honom. Vissa av dem berättar i förhör hur de börjat inse att pengarna aldrig kommer att återlämnas.
– Han är manipulativ och duktig på att prata. Det tar ett tag innan man genomskådar att allt är lögn. Pengarna kommer aldrig att komma tillbaka, för han har inga pengar. Det viktiga är att sätta stopp för honom så han inte fortsätter, för det kommer han att göra, säger en person som tror att den misstänkte har skulder på över 100 miljoner kronor.
– Han är skyldig så fruktansvärt mycket pengar överallt. Säljer han allt han har så har han inte tio kronor. Jag tror inte han har något, säger personen i förhör.
Den misstänkte mannen greps av polisen i mars men släpptes efter häktningsförhandling. Åklagare Niklas Jeppsson är förtegen gällande utredningen.
– Jag vill inte gå in på några detaljer kring den pågående förundersökningen.
Vad gäller frågorna kring vart pengarna har tagit vägen väljer Niklas Jeppsson att avvakta till dess bedrägeriutredningen är färdig.
– Dessa frågor måste vänta tills utredningen är klar.