Vi är i Tvärån, en by vid vägen Älvsbyn-Sikfors, en av Sveriges sämsta vägar, med eller utan tjäle. I vardera ände av vägen finns skyltar som varnar för vägskador. Sådana brukar sitta uppe tillfälligt efter särskilda händelser.
– De här skyltarna har funnits där i två år. Vägskada 17 km, Sveriges längsta vägskada, reflekterar Kjell Engman, en av byborna.
Vägen ska byggas om i sommar, har Trafikverket sagt. Så har det låtit år efter år.
– Jag tror det när jag ser det. Det borde inte vara något problem, det är mest hedland. Men det finns inget bärlager. Egentligen skulle man inte köra bil här. Ifjol var det synd om bilisterna, det gick i stort sett inte ta sig fram. Det är dessutom många bussar som färdas här, och tung trafik, säger Ebbe Häggström.
Vägtrummor har gjort sitt. Hösten 2011 brakade vägen ihop och en lastbil med släp kraschade och innan dess vek sig vägen för en annan lastbil.
På våren utgör vägen ett månlandskap av kratrar.
Tjälskadorna kostar Sverige åtskilliga miljoner kronor årligen och slutligen blir vägen bestående dålig, konstaterar Michael Lindholm, Trafikverket underhåll.
I Norrbotten brukar vägskadorna vara mest påtagliga de första två veckorna i maj.
– I år är det tidigt, även om det stannat upp på sistone. Vid kusten i Norrbotten börjar det nu. Det är stor skillnad på Kiruna och kusten, man kan säga att det här påverkar långt in i juni, beskriver Lindholm.
Varje vår är unik, påtalar han. Ett dåligt tecken är om det blir mycket regn innan vintern. Då fryser stora mängder vatten in i vägkroppen och på våren ska allt ut. På vårvintern och våren vill Trafikverket ha ett fördröjt förlopp, med någorlunda varma dagar och minusgrader på nätterna. Verket vill inte se ha extrem vårvintervärme eller värme kombinerat med regn.
Förberedelserna för vårväglaget inleds med att plogkarmar plöjs ner i diket. Vägentreprenörer inventerar vägar och tinar upp igenfrusna vägtrummor.
Varje vår begränsas vikten på många vägar och då oftast till tolv tons bruttovikt, fordon plus last. Det förekommer att vägar stängs av.
De vägar som far mest illa av tjälskador är grusvägar och små vägar som är oljeindränkta och bara har ett tunt skikt vägbeläggning, uppger Michael Lindholm.
– Det blir ingen stabilitet i sådana vägar.