Mannen som är i 60-årsåldern avkrävdes att betala tillbaka utbetald a-kasseersättning på 681.160 kronor. I polisförhör säger Älvsbybon att han tagit banklån och lånat av bekanta för att klara att betala tillbaka.
Förfalskningarna banade väg för ersättning mannen inte hade rätt till. Eftersom arbetet var ett halvtidsjobb, och han inte ville arbeta mer än så, får man enligt reglerna inte a-kasseersättning upp till heltid, påpekar A-kassan.
– Då hade det ju varit bättre att jag inte jobbat alls, har mannen anfört.
Nu åtalas han emellertid för grovt bidragsbrott medelst urkundsförfalskning. Brottet tituleras också bedrägeri eftersom lagstiftningen var en annan tidigare år.
2003-2011
Enligt åtalet är det från slutet av november 2003 till och med sista september 2011 som mannen fick ut pengar via falska intyg.
Han arbetade som anställd i ett företag. Inför varje sommar sade han upp sig men kom tillbaka mot hösten. Han hade en normal arbetstid på 22 timmar per vecka. Älvsbybon hade fått jobba heltid men ville inte, uppger arbetsgivaren i förhör.
Inte kvar
Sedan arbetslöshetskassan (A-kassan) i slutet av 2011 sett felaktigheter i ett inskickat arbetsgivarintyg fick arbetsgivaren förklara sig. Svaret därifrån var att mannen inte längre jobbade där. Det hade han inte gjort sedan juli 2010. De många arbetsgivarintygen hade inte skrivits av arbetsgivaren.
Mannen hade alltså slutligen sagt upp sig för gott men ändå fortsatt att skicka in falska arbetsgivarintyg. Handstilen på intyg över åren stämmer överens med mannens handstil, påpekar utredare i polisförhör. Det håller inte mannen med om. På frågan varför han skapat intygen har han gett oklara svar. I början av förhören medgav han att det var han som skrivit dem.
Inte stämpla upp
A-kassan uppger att han inte stått till arbetsmarknadens förfogande. Det hävdar han att han gjort. Men i utredningen sägs att han inför besök hos Arbetsförmedlingen vid ett antal tillfällen angett förhinder eller sagt att han jobbar. Han sade så trots att han slutat.