En gruva skulle påverka vatten, natur och renskötsel. Mot det står, enligt länsstyrelsens uppskattning, 800 jobb.
Berörda samebyn Semisjaur Njarg och Sametinget protesterar. Länsstyrelsen yttrar sig ännu en gång, och säger nej.
– Det finns riksintressen som ställs mot varandra och som i det här fallet inte går att förena, uttalar länsrådet Johan Antti.
Riksintresset Piteälven, ett Natura 2000-område, kan påtagligt skadas vid gruvdrift.
För samebyn är bortfallet av bete mest allvarligt och stödfodring av stort format krävs, menar länsstyrelsen. Boliden måste visa hur och var stödfodring av 2 000 renar kan ske. Stödfodring riskerar dessutom att orsaka en sorts renfarm, renarna tappar sitt naturliga sätt att söka bete, resonerar myndigheten.
Det är Bolidens ansökan om bearbetningskoncession saken gäller. Bergsstaten ska fatta beslut om den, ett ja skulle innebära ensamrättför Boliden till att kunna bryta. Det är till Bergsstaten parterna yttrat sig.
Åsa Persson, chef för Bergsstaten, räknar med beslut i år.
Vid ett nej kan Boliden överklaga till regeringen. Tänker Bergsstaten säga ja står myndigheter mot varandra och då skickas avgörandet till regeringen.
– Vi kan inte gå emot länsstyrelsen, förklarar Åsa Persson.
Det som kan få projektet att inte bli en fråga för Stefan Löfvens regering är att Boliden avbryter planerna.
– Vi är naturligtvis intresserade av Laver, men projektet är i tidigt skede. Från bolagets sida menar vi att gruvdrift är förenlig med naturvärden och rennäring, säger bolagets kommunikationsdirektör Marcela Sylvander. I en eventuellt fortsatt miljöprövningsprocess kommer det här att framgå mer i detalj, säger hon.
Sylvander ser positiva inslag i länsstyrelsens yttrande. Jämfört med det första yttrandet lyfter myndigheten fram samhällsekonomiska effekter.
Tidigare har länsstyrelsen kritiserats för avsaknad av samhällsekonomisk analys. Den som stod för kritiken var Jan-Olof Hedström, tidigare Bergmästare och länsråd.
Utöver regeringens välsignelse behöver Boliden miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen, en process som inte påbörjats. Får Boliden klartecken även därifrån kan det likväl återstå en fråga. Om inte bolaget kommer överens med samebyn och markägare, där Boliden är en av dem, så är det Bergsstaten som klargör ersättningen till dem.
– Det är en väldigt långdragen process från en fyndighet till en eventuell gruva, säger Marcela Sylvander.