Lång tid innan Vidsel provar kryssningsrobotar

Regeringen vill att den nya generationen Gripenplan ska kunna bära kryssningsrobotar.

LÅNGE. På robotbasen har man haft testverksamhet länge.

LÅNGE. På robotbasen har man haft testverksamhet länge.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Älvsbyn2014-04-29 14:45

Om Gripen får kryssningsrobotar, kommer dessa troligen att testas på FMV Vidsel Test Range, i Älvsbyns kommun, med tanke på att det är det övningsfält som passar bäst.

Beteckningen brukar innebära robotar som själva styr fram lång väg för att angripa fienden, numera ofta satellitstyrda. I dagsläget satsar flera länder runt Östersjön, inte minst Ryssland, på långdistansvapen, vapen som är mer inriktade på anfall än försvar, vilket hittills varit ledstjärnan för försvarsmakten i Sverige. Finland skaffar sådana system till sina F18-plan.

Syftet med kryssningsrobotar på Gripenplan är att avskräcka från anfall. Det ska kosta mer att anfalla Sverige än det smakar.

– Den här nya förmågan att kunna bekämpa mål med precision och på längre avstånd ser vi som en viktigt del för att stärka vår försvarsförmåga i framtiden, säger moderate försvarsministern Karin Enström till TT.

Mats Hakkarainen är chef på Vidselbasen där man just fått klart för upprustningar för 150 miljoner kronor. Robotbasen ska få en rustad landningsbana och ett nytt flygledartorn. Arbetena kommer att pågå under ett och ett halvt år.

– Jag har absolut inte fått någon förfrågan om att börja provverksamhet med kryssningsrobotar, säger Mats Hakkarainen.

– Det var ju i förra veckan som det här förekom i rikstidningarna och efter vad jag förstår har inte regeringen ens lagt något uppdrag om att utreda kryssningsrobotar till försvarsmakten.

Mats Hakkarainen misstänker att en eventuell provverksamhet i så fall ligger mycket långt fram i tiden. Annars tycker han att Vidselbasen mycket väl skulle kunna vara lämpligt för provverksamhet även för kryssningsrobotar.

Provområdet på basen är 1.650 kvadratkilometer stort, ungefär lika stort som Blekinge, och som sådant Europas största militära instrumenterade övnings- och provområde på land.

Den mest kända amerikanska kryssningsroboten, Tomahawk, har en räckvidd på cirka 1.100 kilometer och kan beväpnas med allehanda system, även kärnvapen. Varje enhet kostar ungefär 3,7 miljoner kronor att tillverka, enligt Wikipedia.

– Även om Tomahawkmissilen har en räckvidd på 1.100 kilometer, så går det att göra prover där den bara skulle behöva flyga 100 kilometer, säger Mats Hakkarainen.

Nu är det knappast Tomahawkmissiler som regeringen vill ha på Gripenplanen. Missilen torde vara alldeles för stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om