Konsult lyfter stora brister: "Skrämmande"

Förvaltningsrätten beslutade att omhänderta barnen för att de utsatts för misshandel i hemmet. Enligt konsulten Anna-Riikka Törrönen är utredningen som ligger till grund för beslutet så bristfällig att det inte går att belägga. Att handläggare sagt att många ärr talar för systematisk misshandel menar hon är förvanskningar.

I granskningen skriver konsulten Anna-Riikka Törrönen att socialtjänstens utredning är så bristfällig att det inte går att avgöra om barnen blivit utsatta för våld i hemmet.

I granskningen skriver konsulten Anna-Riikka Törrönen att socialtjänstens utredning är så bristfällig att det inte går att avgöra om barnen blivit utsatta för våld i hemmet.

Foto: Joel Gustafsson

Älvsbyn2023-08-25 09:40

Fem handläggare i Älvsbyn har stängts av efter att en konsult granskat tre barnomhändertaganden och upptäckt stora brister. Nu har socialutskottet beslutat att återförena barnen med föräldrarna men konsultens rapport får hård kritik av flera avstängda handläggare och oppositionen i socialutskott.

Anna-Riikka Törrönen, som gjort granskningen, håller inte med 

– Mitt uppdrag var aldrig att prata med medarbetarna och barnen. Jag har tittat på dokumentationen och granskat handläggningen av ärendet. Där har jag upptäckt stora brister. Det är skrämmande.

Barnen omhändertogs av socialtjänsten enligt LVU under hösten 2020. Då hade skolan lämnat en orosanmälan om att ett av barnen berättat att hen och syskon blir utsatt för våld av pappan. Bland annat ska barnet berättat att pappan slagit, sparkat och kastat in barn i väggen. 

Föräldrarna ifrågasatte att det förekommit våld i hemmet men förvaltningsrätten slog fast att pappan utsatt barnen för både fysisk och psykiskt våld i hemmet. Barnets berättelse om våld bedömdes som tillförlitligt.

"De uppgifter om våld som utövats av pappan mot barnen är enligt domstolens mening att betrakta som fysisk misshandel. Utredningen ger stöd för att det har skett vid upprepade tillfällen", skrev förvaltningsrätten.

Enligt Anna-Riikka Törrönens granskning är däremot socialtjänstens utredning så bristfällig att det inte går att avgöra om barnen blivit utsatta för våld i hemmet. Hon skriver i sin rapport att utifrån dokumentation, föräldrarnas ljudinspelningar samt samtal med vårdnadshavare och ett äldre syskon är hon ytterst tveksam till att barnen skulle vara utsatt för sådant våld i hemmet som skulle rättfärdiga Älvsbyns kommuns hantering av ärendet. 

Konsulten skriver även att två av barnen vid flera tillfällen berättat om att de blivit slagna, men att det endast skett vid ett tillfälle.

"Oroande är att övriga uppgifter om våld kommer från uppdragstagare och undertecknad har svårt att avgöra tillförlitligheten i de lämnade uppgifterna men undertecknads bedömning är att dessa uppgifter starkt kan ifrågasättas."

Peter Lundberg (KD), ordförande i socialutskottet, har kallat handläggarna för lögnare. Anna-Riikka Törrönen säger att de har förvrängt sanningen. 

– Jag vill påstå att handläggare använt sig av värderande och förstärkande ord. Man har inte hållit sig till sanningen eller de fakta som faktiskt föreligger, säger Anna-Riikka Törrönen. 

Som exempel på förvrängningar nämner hon att socialutskottet under förhandlingen i förvaltningsrätten hävdat att barnen har onormalt många ärr på huden och att det talade för att de utsatts för systematiskt våld under hela uppväxten. Förvaltningsrätten ansåg inte att det framkommit någon koppling mellan våldet som de två barnen berättat om och ärrens utseende och placering. Därför gick det inte att slå fast att de utsatts för systematisk misshandel även om rätten ansåg att det var anmärkningsvärt många ärr på alla tre barnen.

– De ville koppla ärren till systematisk misshandel och det sågas av förvaltningsrätten och barnens ombud. Om man förstorar upp saker och säger något annat än det som finns på bordet då är vårt rättssystem satt ur spel, säger Anna-Riikka Törrönen. 

Men förvaltningsrätten gör ändå slutsatsen att barnen ska omhändertas?

– Förvaltningsrätten skriver att utredningen är bristfällig. Den anser däremot att den är tillräcklig utifrån att man har haft dokumenterade samtal med barnen och vårdnadshavarna. När man sedan granskar ärendet kan man snabbt konstatera att de utredande samtalen med vårdnadshavarna inte har ägt rum. Det finns samtal som är dokumenterade men det är inga utredande samtal. Det är information.

Anna-Riikka Törrönen jobbar till vardags som verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Ekerö kommun men startade ett eget företag som konsult när hon blev erbjuden uppdraget av tillförordnade enhetschefen Harriet Rickman. Flera av handläggarna har kritiserat enhetschefen och de lyfter en oro över att utredningen inte är opartisk eftersom de båda konsulterna känner varandra. 

Att utredningen inte är opartisk är något Anna-Riikka Törrönen tillbakavisar.

– Tillförordnade enhetschefen har varit anställd av mig en gång i tiden. Så känner vi varandra. Jag tänker att de säkert försöker hävda en massa och det står dem fritt att göra det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!