Boliden ansöker om bearbetningskoncession, en rätt till Laverfyndigheten utanför Älvsbyn, för många år framåt. Tanken är att en gruva ska kunna öppnas.
Bergsstaten beslutar om bearbetningskoncessionen och tar först in länsstyrelsens åsikt. Länsstyrelsen säger nej, med motivering att stora naturvärden påverkas och att rennäringen går före gruvnäringen, i valet bland de två riksintressena.
Det är ett bakslag för Boliden.
– Vi kommer att sätta oss ner och analysera det här och lämna in ett skriftligt bemötande. Vi menar att projektet är förenligt med naturvärden och rennäringen, säger Peter Richardson, affärsutvecklingschef inom Boliden, affärsområdet Gruvor.
Ordförande i den berörda samebyn, SemisjaurNjarg, är Anders-Erling Fjällås.
– Det är positivt för rennäringen att länsstyrelsen dragit de här slutsatserna. Utifrån rennäringens synpunkt vill jag inte att det blir någon gruva, säger han.
Älvsbyns kommunpolitiker har i stort ställt sig bakom projektet, inte minst för de förväntade 700 jobben.
– Jag är överraskad över länsstyrelsens ställningstagande. Vi och Västerbotten har ju en strategi för tillväxt i regionen och det här projektet berör inte bara Älvsbyn utan Arvidsjaur, Boden, Piteå och andra orter. Det förvånar att inte tillväxtfrågan beaktas. Vad gäller rennäringen i förhållande till gruvnäring så har SGU sagt att de är likvärdiga, säger kommunalrådet Helena Öhlund. SGU står för Sveriges geologiska undersökning.
Boliden kommer nu att bemöta länsstyrelsens nej till en gruva i Laver. Avstyrkan ligger hos Bergsstaten, som ska ta ställning till om bearbetningskoncession kan beviljas.
– Vi kan inte köra över länsstyrelsen utan antingen instämmer vi eller så har vi avvikande mening. Om det blir det senare går frågan till regeringen för avgörande, säger Linda Ylivainio, jurist vid Bergsstaten.
En trend kan märkas där prövningar av gruvprojekt i allt högre grad landar hos regeringen. Kallakprojektet, i Jokkmokks kommun, är ett annat av flera exempel.