Klara, färdiga... renovera!

Arbetsterapeut, bonde, kock och världsomseglare – eleverna vid möbelrenoveringslinjen har vitt skild bakgrund men ett har de gemensamt: lusten att väcka gamla möbler till nytt liv.

Ida Lundström ingår i trion som ska bygga ihop tre stolar till en soffa. Nu börjar det dryga underarbetet!

Ida Lundström ingår i trion som ska bygga ihop tre stolar till en soffa. Nu börjar det dryga underarbetet!

Foto: Linda Wikström

Älvsbyn2013-02-24 09:29

Videon är inte längre tillgänglig

Det är vad som ska ske med ett gäng loppisstolar och ett par av dem lottar vi framöver ut bland Duos läsare!

Det stora arbetsbordet i snickarverkstaden är belamrat med stolar i alla former och färger, här finns såväl 1800-tal som 1980-tal representerat. Eleverna på möbelrenoveringslinjen är laddade - nu ska stolarna få ett nytt liv!

Soffa, pall, herrbetjänt eller helt enkelt en upphottad version av stolen – projektet har inga begränsningar och idéerna är många.

Det är både kursens ettor och tvåor som ska ge sig i kast med stolfixandet. Några jobbar för sig själv, andra i par eller rentav i en grupp om tre.

– Ska ni klä om er stol? I så fall kan det vara klokt att börja med att välja tyg, tipsar läraren Barbro Stråmo innan stolarna lyfts och bärs iväg ner till sliprum och tapetserarverkstad.

Stolarna kommer i huvudsak från skolans eget källarförråd. Här samsas gamla möbler som elever och lärare köpt under den årliga loppisräden som gjordes i höstas.

Ulla-Greta Stoltz tänker skapa en manlig stol och har en ganska klar bild av slutresultatet:

– Stolen ska även funka som en herrbetjänt, det kanske blir en galge däruppe och sedan vill jag använda läder och nitar. Kanske blir det något blixtlås, eller en dödskalle? funderar hon.

Arbetet med att strippa stolarna på gammal klädsel, putsning och slipning pågår för fullt på två våningar i skolans lokaler. Joakim Nybom ingår i trion som ska bygga ihop tre stolar till en soffa. Han är en före detta taxichaufför från Luleå som längtade efter att jobba med att bygga och tillverka saker med sina händer.

– Jag har tidigare varit med om att bygga båtar och fick höra talas om den här utbildningen. Jag trivs jättebra.

Bland eleverna finns människor från alla möjliga yrkeskategorier. Petra Holmfrid Wardle har jobbat som kock, Barbro Hedman är bonde och avbytare och Anette Tjäder Löfgren är arbetsterapeut.

Många känner för ett break mitt i arbetslivet, andra hoppas på en helt ny yrkesbana efter utbildningen. För Anettes del blev det ett sätt att landa efter en utbrändhet.

– Jag ska gå tillbaka till mitt jobb som arbetsterapeut på deltid efter den här terminen och kommer att ha användning för mina kunskaper. Nu har jag själv fått praktisera terapi genom skapandet.

Hon ska bygga ihop sin stol tillsammans med Barbros. Exakt vad det kommer att resultera i vet de inte ännu men de har bestämt sig för att utgå ifrån ett grönt tyg.

I källaren står Elvira Stén med en stol som mest likar ett plockepinn. Stolen var dåligt ihopsatt så Elvira börjar från början.

Hon hade egentligen tänkt jobba till sjöss och gick en seglande gymnasieskola på Öckerö.

– Klassen seglade i Columbus fotspår och vi var ute två månader per läsår.

Med en pappa som arbetar som lots och en mamma som varit matros kändes valet självklart, men efter tre år kände Elvira att livet till sjöss ändå inte var henens grej. I väntan på vad framtiden har att bjuda lär hon sig mer om möbelrenovering och exakt vad det ska bli av hennes pinnstol återstår att se, men Elvira har en idé om att den kan bli gul.

Om några veckor presenteras stolprojektets resultat i Duohemmet, både i bilagan och på 24Norrbotten.

Möbelrenoveringslinjen

Barbro Stråmo och Peråce Ershag, som också är kursansvarig, är lärare på möbelrenoveringslinjen.

Kursen vid Älvsby folkhögskola är en ettårig grundutbildning i möbelsnickeri, möbelomklädsel och möbelmåleri med möjlighet till en ettårig påbyggnadskurs. Utbildningen är en bra grund för fortsatt yrkesutbildning till exempelvis tapetserare eller möbelsnickare.

Kursen har riksintag, som sker genom ett personligt brev, och varje år brukar utbildningen ge upphov till ett par nya
tapetserarföretag runtom i landet.

Förutom elevernas privata renoveringsprojekt tar skolan emot kundjobb. Varje år arrangerar skolan en utställning, Reborn, där eleverna visar upp möbler som renoverats av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om