Kaka söker maka - här bakas både pepparkaksälgar och anisbockar
I Lillkorsträsk utanför Älvsbyn ligger ett bageri som man knappast tror finns - förrän man har sett det med egna ögon. Med ett jordbruk och vidsträckta landskap runt knuten har Pär Johansson och Nickan Olshäll bakat bröd åt traktens invånare i tio års tid. Julbaket består bland annat av pepparkaksälgar, anisbockar och jultårtor.
PEPPARKAKSÄLGAR. En lite mer udda pepparkaksform har Pär Johanssons mamma hittat formen till.
Foto: Jonas Hansson
Gemensamt för dem båda är att de har bakat sedan de var små.-Kaka söker maka ... Det visade sig att vi ägde väldigt många brödkavlar och brödformar då vi flyttade ihop, säger Nickan, som tidigare arbetat som hushållslärare och kokerska, och skrattar.I vuxen ålder blev Pär avbytare, men intresset för bakningen hade han kvar och en dag klev han in på AMU:s numer nedlagda bageriutbildning i Älvsbyn och frågade om det fanns plats för honom där - och det gjorde det.-Efter utbildningen försökte jag kombinera avbyteriet med att jobba deltid på Opalen i BodenSamtidigt stod ett hus tomt på gården och där beslutade de sig för tio år sedan att starta ett eget bageri.-Vi älskar att baka och hade ett hus över. Så enkelt var det, säger Nickan och berättar att det ibland kommer försäljare som undrar om det är ett riktigt bageri.Och det är det, även om man kanske inte förväntar sig att hitta det mitt ute på landet.Lokala råvaror
Fast Älvsbyborna hittar dit och många trogna stamgäster köper både mat- och fikabröd från Uddens hembageri - som till skillnad från det gigantiska Polarbröd, som är kommunens mest kända bageri, drivs i den lilla skalan.-Vi säljer bara över disk, inte till butik. Det lönar sig inte, säger de och berättar att de också försöker använda sig av lokala råvaror så långt det är möjligt.-Vi har egna jordgubbar och morötter och köper äggen från en bonde i närheten. Däremot är det lite dåligt med mandelodlingar i Norrbotten, säger Nickan och ler.Trots husets begräsade yta bakar de i stort sett allt där -utom tunnbröd och mjukbröd, men om Pär fick önska skulle han gärna klämma in en mindre tunnbröds- och mjukbrödsugn också, medan Nickan hellre placerar en tempereringsmaskin för choklad på sin önskelista.-När vi började var det med begagnade maskiner, men de har vi bytt ut eftersom, säger de.När Kuriren kommer på besök doftar det av nybakat bröd.Morgonens bak har just avslutats, bestående av saffranslängder, lussekatter, julstjärnor, pepparkakor, anisbröd, tårtor och vörtlimpor. Dessutom har godbitar färdigställts.-Vi tycker om att göra allt, vilket kanske är lite ovanligt nuförtiden, säger Pär.-Kolla här. Det här är hantverk, säger Nickan och visar upp en julstjärna, med fyllning av mandelmassa och plommonsylt.Arbetsdagen börjar redan klockan halv två på natten.Då kliver Pär upp, medan Nickan har sovmorgon framåt klockan tre.-Vi öppnar klockan åtta och då vill kunderna ha färskt bröd, säger de.Alltid tillhands
Livet som bagare kombinerar de med att vara föräldrar till tre barn i åldrarna 10-15 år.-Yngste sonen Albin är i stort sett född i bageriet. Det var direkt från bageriet till BB och sedan direkt tillbaks hit, berättar Nickan.-Alla barnen tycker om att baka och brukar hjälpa till. De har lärt sig leva med det här livet. En fördel är i vart fall att vi alltid finns nära tillhands, säger de.Söndagar har Uddens hembageri numer stängt helt och hållet och på måndagar har det stängt för kunder.-Då behöver vi inte passa butiken utan vi har möjlighet att åka till tandläkaren och sådana saker, säger Nickan.Under juli är det också stängt -men två veckor går åt till storstädning, reparationer och underhåll.-Då bakar vi ingenting -
ibland händer det till och med att vi köper bröd, säger de.Kanapéer och anisbockar
Inför julen är det bråda dagar och det ringer hela tiden folk som vill göra beställningar samtidigt som kunderna droppar in i butiken.-Förr bakades det nog mer i hemmen till jul. Nu blir det färre sorter. Fast många vill fortfarande kunna lägga upp stora kakfat, nästan som julpynt. Då är det lättare att köpa från ett bageri, säger Nickan, som själv har kanapéer av smördeg som julens favoriter, medan Pär älskar anisbockar.En liten specialitet de har är pepparkakor med olika djurfigurer. Åsnor, harar, katter, kameler och till och med älgar.-Pepparkakshjärtan kan man köpa överallt ... Det här är roligare. När vi hade alla djur till Betlehemskrubban utom åsnan var det en kund som överraskade oss med en form till den, som hon hade låtit en plåtslagare göra. Vi har så snälla kunder, säger Nickan.Surdeg efter jul
De är medvetna om att det kan bli lite för mycket av det goda till jul och det märks på kundernas efterfrågan.-Efter jul är det surdegens förlovade tidevarv, säger Nickan.-Ja, fram tills det är dags för semlorna, säger Pär.Ännu en kund kommer in i butiken och medan Nickan går för att ta emot säger Pär:-Egentligen borde det inte gå att ha en sådant här bageri nuförtiden, men vi har mer än fullt upp.Fast det lugnar ned sig också hos familjen Johansson-Olshäll.Från den 21 december fram till nyår håller de stängt för en välbehövlig julvila.
Pär Johansson och Nickan Olshäll fixar julens populäraste tårta, prinsesstårtan, med röd marsipan. Med sockerkaksbotten och marsipanen klar i förväg tar det bara tio minuter att färdigställa den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!