Främst koppar, men även guld och silver, ska tas ut i Laver, några mil från Älvsbyn, om gruvan blir av.
Ett industriområde med anrikningsverk ska byggas upp nära gruvan, en km söder om den gruva Boliden drev 1938-1946.
– En malmproduktion på 36 miljoner ton per år planeras, berättar Peter Richardsson, affärsutvecklingchef i Boliden.
I Aitik, utanför Gällivare, har malmproduktionen legat klart lägre än så. Men den har stegrats efterhand, inte minst via en mångmiljardinvestering. Produktionen på senare tid i Aitik har legat kring 36-38 miljoner ton malm per år och på sikt ska den upp i 45 miljoner ton.
Gruvbrytning i Laver kommer under och efter industriepoken att ha inverkan på omgivningen.
– Det måste göras en verkligt seriös miljökonsekvensbeskrivning. När dammen brast på femtiotalet blev det vitt i Vistträsksjön, har ortsbor berättat. Slig kom från sandmagasinet.
Det nya projektet berör många vattendrag, det får inte sluta med att Norrbottens pärla förstörs, säger Rolf Sjögren, ordförande i Vistträsks fiskevårdsområde.
Sjögren kräver klarhet i hur bland annat Vistbäcken, Vistån, Norra Vistträsket, Grundträsket, sjön i Manjärv samt Piteälven påverkas vid extrema situationer, exempelvis extrema nederbördsår.
Renskötseln för SemisjaurNjarg berörs också.
Boliden redovisar en känd mineraltillgång i Laver på 1,1 miljoner ton samt en indikerad mineraltillgång på 512 miljoner ton och därtill en antagen tillgång på 550 miljoner ton. Kopparhalten bedöms till 0,22 procent.
Kopparkoncentrat ska transporteras till Rönnskärsverken, Skellefteå. Då gäller det att ta sig till Stambanan. Från Laver till Stambanan är det några mil, en möjlighet är att bygga järnväg den sträckan.
– Men den lösningen är mindre trolig, säger projektledaren Anders Forsgren.
Mer troligt är lastbilstransporter från Laver till en terminal vid Stambanan. Tänkbara platser för terminalen är bland annat Långträsk, Koler, Korsträsk och Älvsbyn. I fallet Älvsbyn kan Boliden ansluta till den helt nybyggda godsterminalen på industriområdet.
Men då blir terminalen för liten.
– Ja, det behövs fler spår, säger Per Jonssons, näringslivschef i Älvsbyn.
En ytterligare lösning är lastbil hela vägen, via Piteå och E4 eller Glommersträsk-Rönnskärsverken.
Bergsstaten har inte fattat beslut om Bolidens ansökan om bearbetningstillstånd.