Den byn, liksom Teuger, blir för några dagar i december inspelningsplatser i franska långfilmen "Coming in". Inspelningarna inleds nu i Paris.
Filmpool Nord är inte involverat, fast så är fallet med den kortfilm Lars Persson, Luleå, står bakom.
– Tanken är att spela in i Hällan, utanför Älvsbyn, där en blind man bor i ett gammalt hus och får besök av en inbrottstjuv som han förväxlat som sin son. Frågar du efter ett sådant hus i Stockholm blir frågan "hur mycket får jag?". De säger inte som här uppe; "men vad roligt", beskriver han.
Filmpool Nord är också med i en långfilm som planeras spelas in i Älvsbyn med många inspelningsdagar.
Filmnäste
Fiminspelningarna genom åren i Älvsbyn med omnejd har omfattat allt från enstaka dagar till månader.
Polar Hotel är del i ett nätverk med filmfolk. Hotellchefen Michael Engzell uppger att anläggningen säsongen 2011/2012 hade 3.000 gästnätter kopplade till film.
– I genomsnitt bor de här 25-30 dagar, det har hänt att det gällt 60-80 dagar. Vid inspelningen av Isdraken bodde de här hela perioden, januari-april. Vi behöver vara flexibla, de kan ha folk som ska ha frukost klockan tre på morgonen till tolv på dagen. De bor här och kan ha kontor hos oss. Vi står också för catering. Jag får hjälpa till med allt från att söka platser till att ordna med saker som kvarglömts någonstans, beskriver han.
Startskottet
Älvsbyepoken började med Jägarna.
I landet skapades regionala filmbolag. Filmpool Nord, från början ett projekt, har rötter tillbaka till 1992 och Jägarna, inspelad 1995, var inte första filmen.
– Att Jägarna blev en succe blev däremot en draghjälp, säger Per-Erik Svensson, som blev vd i Filmpool Nord.
Jägarna, skapad av regissören Kjell Sundvall, har bakgrund i Kalixhärvan. Tjuvjakt.
– Det var för känsligt att spela in i Kalix. Vi tänkte på Överkalix men av någon anledning blev det Älvsbyn. Det som avgjorde var slumpen, finansieringen och kontakter. Sedan har jag bott i Älvsbyn och gått i skolan där, berättar Kjell Sundvall.
Företagaren Ingemar Nilsson var drivande, satsade pengar och tillhandahöll grejer samt lokaler. Raimos bar, som byggts upp vid landsvägen Älvsbyn-Arvidsjaur, flyttades efter filminspelningen till Hotell Storforsen.
Kjell Sundvall återkom med fler filmer.
Randolf Eriksson, avgående näringslivssekreterare i kommunen, har varit med om filmepoken.
– Jag jobbar med kontakter till kommunen och med information. Kommunen är inte inblandad i förhandlingar, det sköter parterna. Jag tror filmfolket trivs här och med Älvsbybornas sätt att vara. Yngre personer i filmprojekt har fått vänner här. Av filmorter i Norrbotten är Luleå etta, Kiruna tvåa och Älvsbyn trea. Det ger ganska mycket till samhället i form av boende, maten, transporter och de ska ha målare, rörmokare, elektriker och verkstäder. Byaföreningar har varit inblandade med service, berättar han.