De tre barnen i LVU-fallet omhändertogs den 6 oktober då insatsstyrkan slog till mot föräldrarnas bostad i Älvsbyns kommun. Under tisdagen ska beslutet prövas av förvaltningsrätten efter att föräldrarna har yrkat på muntlig förhandling.
– Som jag förstår har bägge föräldrarna bestridit att det ska ske ett omedelbart omhändertagande, säger Rune Bäcklund som är offentligt biträde för den häktade pappan i LVU-målet.
Varför bestrider din klient omhändertagandet?
– Han nekar till att han skulle ha gjort sig skyldig till de här brotten.
Mamman ser inga risker för barnen att flytta hem.
– Man påstår att mamman inte kan skydda sina barn, men det finns inte stöd för det i materialet. Hon kommer absolut att kunna skydda sina barn från alla former utav framtida övergrepp av den art som åklagaren påstår har begåtts, säger Johan Ridderbjelke, offentligt biträde för mamman.
Enligt åklagaren är mamman misstänkt för att ha underlåtit att avslöja grovt utnyttjande av barn för sexuell posering?
– Jag delar inte den uppfattningen, men jag kan inte ge dig detaljer och förklara varför. Det kommer jag göra vid sammanträdet med förvaltningsrätten.
Hur ställer sig din klient till att barnen ska bo med pappan om han släpps?
– Så länge misstankarna finns har hon absolut inga tankar på att pappan ska få träffa barnen. Möjligen på någon form av övervakat umgänge som socialtjänsten är inblandad i och godkänner.
Muntliga förhandlingar tillhör inte vanligheterna vid ett omedelbart omhändertagande enligt LVU, lagen om vård av unga.
– Det förekommer, men det är relativt ovanligt. Jag har varit med om det kanske tio gånger på 15 år. Den vanliga gången är att man kommer in med yttrande och så fattar förvaltningsrätten beslut på handlingarna, säger advokaten Carolina Nilsson som företräder de tre barnen i LVU-målet och även är målsägandebiträde i brottmålet.
Hon vill inte kommentera ärendet innan tisdagens förhandling.
– Jag har lämnat min inställning utifrån det skriftliga underlaget, men vid en förhandling brukar jag vilja avvakta tills dess att man har hört föräldrarna, säger Carolina Nilsson.
Mamman företräddes från början av advokaten Sofia Sellberg från Stockholm. Hon entledigades från sitt uppdrag efter en schism mellan henne och mamman.
"Det föreligger allvarliga motsättningar och olika uppfattningar om hur ärendet ska bedrivas i den mån att jag omöjligen kan fullgöra mitt uppdrag och samtidigt förhålla mig till de advokatetiska regler jag är bunden av", skrev Sofia Sellberg till förvaltningsrätten.
Sofia Sellberg vill inte kommentera motsättningarna med hänvisning till sin tystnadsplikt. Johan Ridderbjelke, som utsågs till offentligt biträde efteråt, tonar ned schismen.
– De detaljer jag har tagit del av ger inte stöd för att det är så allvarligt. Däremot kommer det upp i en sådan nivå att det finns anledning att byta biträde, säger han.
Du ser inga problem att följa de advokatetiska reglerna?
– Nej, absolut inte. Det finns inget som mamman vill eller som mamman har gjort som gör att jag på något sätt hindras av advokatetiska skäl att biträda henne fullt ut.
Om omhändertagandet fastställs av domstolen har kommunstyrelsen fyra veckor på sig från verkställigheten att ansöka om vård enligt LVU och det är då själva vårdfrågan prövas. Om det hävs bestämmer föräldrarna vad som ska hända med barnen.