"Drabbar pang på"

Det är den kraftfulla inverkan för samebyn som fått länsstyrelsen att nobba Lavergruvan. Samhällsekonomisk analys?, nej en sådan gjordes inte.

Rennäringen påverkas.

Rennäringen påverkas.

Foto: Roland S Lundström

Älvsbyn2015-03-18 16:52

Jan-Olof Hedström, tidigare Bergmästare och länsråd, uttalade i onsdagens Kuriren tvivel om att länsstyrelsen bryr sig om mineralintresset, ett riksintresse.

Han pekar på att länsstyrelsen inte gjort någon samhällsekonomisk analys innan den sagt nej till Bolidens gruvprojekt i Laver. Hedström ser samma mönster i tidigare ställningstagande om gruvprojekt från länsstyrelsens sida. Men ett ställningstagande ska enligt Miljöbalken bygga på en analys av följderna. Ingen analys är gjord, påtalar han.

Länsrådet Johan Antti uppger att det möjligen inte gjorts den analys Jan-Olof Hedström efterlyser.

– Jag vet inte exakt vad han menar, men vi går inte ner i detalj, vi ska göra en översiktlig bedömning. Vi "anser", för det är vad vi gör. Jämför du omsättning i pengar och antalet jobb så förlorar rennäringen mot gruvnäringen. Så är det. Man ska beakta att rennäringen är starkt skyddad i svensk lagstiftning och i svenska internationella åtaganden. Fyndigheter är också av riksintresse. Det som styrt här är intrånget, det här drabbar pang på en enskild sameby, SemisjaurNjarg. Vi vill inte medverka till att förutsättningarna förändras så kraftfullt. Femtio procent av vinterbetet försvinner och antalet renar behöver minskas med trettio procent, säger Johan Antti.

På det sätt länsstyrelsen arbetar med dessa frågor kommer den att fortsätta med, enligt Johan Antti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om