Dansk storm mot Älvsbyhus

I en stor dansk tidning ges villaspekulanter i landet rådet att inte köpa hus från Älvsbyhus.
Hundratals danska familjer som gjort affär uppges ha kommit i käm. Flera fall har hamnat i domstol.

ÄLVSBYN2006-11-27 06:00
I en rad artiklar tas förhållanden upp där danska husägare klagar på sina villor och att Älvsbyhus hårdnackat inte vill följa synen på husbyggen som gäller i Danmark.
- Man ska ha starka nerver för att köpa hus av Älvsbyhus, säger en kund.
Från hustillverkaren ges bilden av en kollision mellan olika länders synsätt på vad som är bra sätt att bygga hus.

Otillåtna badrum
Husföretaget säljer årligen ett hundratal hus i Danmark. Sedan slutet av 1990-talet har huskoncernen levererat dit. Det har skett med otillåtna badrum, tvivelaktiga undertak och takkonstruktioner som kan börja svikta, uppger den danska ingenjörsfirman Cowi för tidningen Ekstra Bladet.
Företaget har enligt tidningen vägrat hjälpa drabbade kunder. De som vill få felen rättade måste individuellt driva saken i rättsprocesser som kan ta fem-sex år att slutföra. I mellantiden riskerar de att behöva bo i hus som inte kan byggas färdiga.
Gör husägarna ingenting består problemen och de får bära ansvaret när huset en dag ska säljas.
- Då kommer den byggsakkunnige i sin rapport att peka på flera av felen, säger byggrådgivaren Lasse Lyck från Bolius, ett oberoende rådgivningscenter för egnahemsägare.
Han anser att Älvsbyhus strategi är att tvinga den enskilda kunden in i en uppslitande rättstvist för att få rätt.
- Jag har aldrig tidigare sett ett byggföretag uppträda så stelt, säger han till tidningen.

Vill inte ha tvister
Advokat Lonnie Nielsen i Århus har startat flera rättssaker riktade mot Älvsbyhus som hon anser etiskt kommit på avvägar.
- Det kan inte vara riktigt att konsumenterna ska släpas igenom hela rättsmaskineriet för att få rätt och samtidigt vara bunden till huset under alla år, säger hon.
- Vi vill inte ha rättstvister, deklarerar Älvsbyhus VD Donald Johansson. Han uppger att det är färre än tio ärenden som lett till rättslig tvist.
Vad gäller takkonstruktioner uppger han för Kuriren att det finns en ingenjörsfirma som hävdar att taket, takkupan, inte håller. Trots att konstruktionen ska klara trycket från 350 kilo snö plus takplåt í Sverige.
- Danskarna säger att våra tak tål 90 kilo snö plus taktegel. Det är häpnadsväckande. Hur kan husen bedömas hålla i Kiruna men inte i Danmark, undrar Donald Johansson.
Vad gäller undertak finns ett rättsfall som Älvsbyhus förlorade och därför tvingas betala 137.000 danska kronor, plus moms. Under takteglet finns tunn plast som en spärr mot fukt. Plastfolien blev rynkig, då bromsas vattnet från att rinna ut i takrännan.
- Vi ville åtgärda, vi vill göra rätt, men husägaren vill ha pengarna. Vi överklagade, fallet har varit uppe i fredags och dom kommer senare, säger Donald Johansson.

Handelshinder
Vad gäller badrum användes i början samma material på väggarna i Danmark som i Sverige, Norge och Finland. Danska myndigheter sade efter en tid nej till det. Älvsbyhus hävdar att Danmark enligt EU-rätten satt upp ett handelshinder.
Från 2003 får danskarna själva ta ansvar för materialet på väggarna.
Det finns också ett fall där det blev för trångt för rullstol i badrummet.
- Där gjorde vi ett avsteg från vår linje om åtgärder och betalade husägaren. Han kan använda badrummet även om det ansågs trångt, säger Donald Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om