Äntligen vatten

Det har tagit tio år, nu verkar det trots allt bli en vattenfabrik i Älvsbyn.
- Under augusti kommer allt att presenteras, vi har det som mål, säger Tommy Lindblom, Eagle Water, Stockholm.

ÄLVSBYN2006-08-01 06:00
Det handlar inte bara om vatten utan även om tillverkning av energidryck.
Tommy Lindblom påpekar att det finns saker som inte är klarlagda.
Dit hör enligt honom frågan om den vattenledning som Älvsbyns kommun är tänkt att bygga förbi bostadsområden till vattenfabriken.
Oklarheten är enligt Tommy Lindblom om ledningen kan bli av inom rimlig tid, vintern kan sätta hinder.
- Det går inte vänta med ledningen.
Avtal finns sedan tidigare med kommunen om leveranserna, fast Tommy Lindblom talar om en sannolik omförhandling. Företaget ska betala efter hur mycket som används.

I plastflaskor
Vattnet ska tappas på plastflaskor som blåses upp i fabriken och marknaden uppges finnas inom Sverige samt i England.
Ett skift kan sysselsätta fem-sex personer och på sikt bör fabriken kunna drivas med två-tre skift, uppger Tommy Lindblom samt Piteåbon Lars Pettersson, den senare sedan tidigare involverad i tekniska delar samt enligt egen uppgift tänkt som platschef.
Lars Pettersson ger en mer optimistisk bild av läget än Tommy Lindblom.
- Det är på gång. De håller på att bilda bolag och de har fått in nya intressenter. En propå har kommit till kommunen om att de ska börja bygga pipen. Utrustningen finns i Älvsbyn, i lokalen. Det är en linje med allt från blåsmaskin till tappning och buteljering. Den femtonde augusti engageras jag och går igång med det här, säger Lars Pettersson.

Fristående uttag
Lokalerna behöver byggas om och utrustningen sättas ihop. Den kommunala vattenledningen tar längst tid att ordna. Den ska sträcka sig över 2,6 km, till platsen nära Piteälven där Älvsbyns kommun tar ut sitt vatten. Ett fristående uttag ordnas för vattenfabriken och Lars Pettersson hoppas att Livsmedelsverket ska godkänna vattnet för högsta klasificering; äkta mineralvatten.
Tommy Lindblom talar om goda utsikter.
- Tittar du runt i världen så finns det massor av vattenfabriker. Enbart i Italien finns det sexhundra. Vatten är en snabbt växande marknad. Vattnet i Älvsbyn har väldigt hög kvalitet. Kan det säljas vatten av sämre kvalitet så går det sälja bra vatten, säger han.

Avtal finns
Avtal med kunder uppges finnas. Den nu aktuella kostnaden för projektet anges inte.
Älvsbyns kommunalråd Bo Johansson beskriver saken med att Älvsbyn har vattnet och fastigheten, vilken kommunen hellre säljer än hyr ut.
Om vattenfabriken ska bli av beror på intressenten.
- Det är de som har pusselbitarna. De vet vilken marknad de har och vilka pengar som finns.. Har det allt klart för sig finns förutsättningarna. Tiden för bygget av ledningen kan vi diskutera, vi har inga låsningar, säger Bo Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om