Allvarliga missar vid blodgivning

Två personer har vid ett antal tillfällen lämnat blod trots att de inte uppfyllt gällande kriterier. Händelserna har anmälts till Läkemedelsverket.

I juni upptäcktes att två personer i Älvsbyn lämnat blod utan att alla kriterier för det varit uppfyllda. Karin Jones, verksamhetschef för laboratoriemedicin vid Region Norrbotten, säger att det är bra att missar upptäcks och att det är ett kvitto på att säkerhetsarbetet fungerar. (arkivbild)

I juni upptäcktes att två personer i Älvsbyn lämnat blod utan att alla kriterier för det varit uppfyllda. Karin Jones, verksamhetschef för laboratoriemedicin vid Region Norrbotten, säger att det är bra att missar upptäcks och att det är ett kvitto på att säkerhetsarbetet fungerar. (arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

ÄLVSBYN2019-08-20 19:18

En dag i juni i år kom två personer in för att lämna blod på ett tappställe i Älvsbyn, något de gjort flera gånger tidigare. Den här gången nekades personerna att lämna, den ena för att denne behandlades för psoriasis med medicinen neotigason. Personen uppgav då att denne ätit medicinen tidigare och lämnat blod. En utredning gjordes av vilken det framkom att personen lämnat blod två gånger under 2018 och att erytrocyter (röda blodkroppar) gått ut till patienter. En kontroll visar att de patienter som fått blodet inte fått någon transfusionsreaktion.

I fass står om medicinen: ”Du ska inte donera blod under behandling med detta läkemedel eller inom 3 år efter avslutad behandling med neotigason eftersom ofödda barn kan skadas om gravida kvinnor får ditt blod.”

Efter att missarna upptäcktes har en genomgång hållits med inblandad personal om större uppmärksamhet och vikten av att notera all information om läkemedel vid genomgång av hälsodeklarationer.

Samma dag i juni nekades en annan person att ge blod eftersom att denne har pacemaker och har haft det sedan 2016. Vid en kontroll av tidigare hälsodeklarationer framgår inte att personen har pacemaker.

Karin Jones, verksamhetschef för laboratoriemedicin vid Region Norrbotten, säger att det är bra när misstag upptäcks och menar att det är ett kvitto på att det säkerhetsarbete som görs fungerar.

Margaretha Persson, områdesansvarig för blodgivningen i Piteå, säger att man där gör noggranna kontroller varje gång någon ska lämna blod.

– Vid ett vanligt blodgivningstillfälle tar man först en "minipåse" med blod där man testar för virussjukdomarna hepatit (typ B eller C), syfilis och HIV. Detta görs vid varje lämningstillfälle. Man testar också givarens blodvärde och järndepåer. Vi är oerhört noga med säkerheten och ställer frågor och testar enligt principen hängslen, livrem och fallskärm, säger hon.

Hur kan en person med pacemaker få ge blod?

– En person med pacemaker får inte ge blod. Det handlar om att skydda både givare och mottagare, säger Margaretha Persson.

Hur kan saker slinka igenom kontrollen?

– Om en person blåljuger en rakt upp i ansiktet kan jag inte veta det. Det kan också vara så att en givare inte tänkt på vissa saker. En sådan sak kan vara kvinnor som tatuerat ögonbrynen och inte reflekterat över att det är en tatuering, säger Margaretha Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om