Det är såklart ingen slump att det är just här de befinner sig. Simon Laiti har under hösten spelat in en mängd olika program på just temat matkulturer, som en del i Kurirens nya satsning Matkultur. Just den här lördagen har turen kommit till skogen. Med det i åtanke hade Matkultur rest till skogarna runt Alvik, närmare bestämt Hällfors. Vid ett vägskäl några hundra meter in i skogen ställde man upp sin utrustning – en muurrika, modell stor och en kamera.
– Skogen är spännande, och det är något speciellt med att äta i skogen. Allting smakar bättre, tack vare doften av elden och tystnaden. Alla intryck bidrar till att höja smakupplevelsen, säger Simon Laiti.
Dagen börjar med frukost och klockan är runt fem. Simon Laiti har förberett en matig omelett bestående av skogens härligheter och som ska ge jaktlaget energi att orka med resten av dagen.
– Tanken var just att de skulle få en rejäl frukost med bland annat rågbröd, ägg och Karl Johan-svamp.
Mat som mottogs väl av ett hungrigt jaktlag som dagen innan skjutit sin första älg och hade humöret på topp. När de efter frukosten gett sig ut i skogen för att fortsätta sitt värv satte Simon igång med att förbereda lunchen.
– Jag hade förberett en smet för att kunna göra blåbärspannkakor. Tanken vi hade var att plocka blåbär här, men vi hittade inga. Så vi fick anpassa receptet istället och göra lingonblinis.
Smeten har han tryckt in i en strut som han använder för att enkelt trycka ut små runda klumpar av smet som förvandlas till smakrika blinis.
– Du kan laga vad du vill även ute i skogen, med lite förberedelse. Ta den här smeten till exempel, den gjorde jag färdig i går och har med mig ut i dag.
Under tiden som Simon Laiti förbereder lunchen har fotografen Jan-Olof Granqvist gett sig ut i skogen tillsammans med en av älgjägarna i hopp om att finna en älg för att komplettera dagens program. Lingonblinis kompletteras med en älgskavspanna.
– Då har jag valt älgbogsskav, men om man vill variera kan man använda chorizo istället, den släpper ifrån sig grymma smaker.
Köttet kompletteras med morötter, rödlök och lingon. Samt kantareller, såklart.
Till det har Simon gjort en senapskräm.
– Sedan är tanken att de tar ett tortillabröd, smetar lite kräm på och lägger i av pannan och rullar ihop. Det viktigaste när man äter i skogen är att det är smidigt.
En efter en börjar de åter hungriga jägarna återvända. Simon och Jan-Olof snackar ihop sig inför inspelningen. Simon presenterar rätten för kameran och sedan kör de igång. Enkla moment, för att tittarna ska kunna återskapa maträtten. Dofterna som sprider sig från den stora stekpannan har fått jägarna att muntert samtala om den stundande lunchen och några plockar fram sina telefoner och dokumenterar händelsen. Tony Westin är jaktledare för Alviks Norra jaktlag och den som fällde den första älgen, han kan inte riktigt relatera till myten att jägare inte äter ordentligt.
– Just här i början av jakten, då är det lugnare vi har mer tid att umgås och då kan man laga bättre mat.
Joel Liljedahl, en annan medlem ur jaktlaget håller med.
– Visst kan det inte jämföras med det här som Simon lagar, men vi äter ganska bra. Vi har en tradition där vi äter en brakmiddag kvällen innan jakten börjar. Sedan är vi ett gäng som turas om att laga lunch till de andra.