Läslovet igång: Alvikselevernas bästa lästips

Natalie Lindgren stoppar fingrarna i öronen när Elma Lindén berättar om sin favoritbok.

I klass fem har eleverna högläsning. Nellie Stråmo och Natalie Lindgren och deras klasskamrater har fått höra första boken om Sofia, Eldens hemlighet, som är skriven av Henning Mankell. Nu har äntligen fröken Chanette Nilimaa fått andra delen, Eldens gåta, och eleverna får höra fortsättningen.

I klass fem har eleverna högläsning. Nellie Stråmo och Natalie Lindgren och deras klasskamrater har fått höra första boken om Sofia, Eldens hemlighet, som är skriven av Henning Mankell. Nu har äntligen fröken Chanette Nilimaa fått andra delen, Eldens gåta, och eleverna får höra fortsättningen.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Alvik2018-10-30 07:00

Det är inte för att hon inte vill höra om Elmas favoritbok, utan för att hon ännu inte hunnit läsa boken Sal 305 av Ingelin Angerborn.

– Det vill jag göra, säger hon.

Men hon vill göra det utan att veta så mycket om boken.

Vi sitter i det som kallas för biblioteket på Alvikskolan. Ida Nilsson, Elma Lindén, årskurs 3, och Nellie Stråmo och Natalie Lindgren, årskurs 5, har kommit med stora buntar med böcker för att visa vad det är de läser. Inte bara när det är läslov som denna vecka, utan alla dagar på året.

Alla fyra läser mycket och gärna. Det gör för övrigt alla eleverna på Alvikskolan.

– Alla kan läsa, säger Chanette Nilimaa.

Sedan förklarar hon lite mer vad hon menar:

– Alla kan läsa på sitt sätt. En del har det kanske lite svårare och behöver till exempel ljudbok i hörlurar medan de följer med i bokstäverna.

Michaela Aspviken är mentor för årskurs 3 och Chanette Nilimaa är mentor för årskurs 5 på Alvikskolan. I årskurs 3 läser eleverna under skoltid minst 20 minuter per dag. Men det blir i verkligheten längre tid. Femteklassarna har tyst läsning, högläsning, läsa i par, läsa i grupp. Den som kommer tidigare än vad som behövs till skolan och vill vänta inomhus använder tiden till att läsa sin tysta bok. För bara några elevgenerationer sedan kallades den tysta boken bänkbok.

Böcker och läsning är viktiga i skolan nu för tiden.

2015 kom larmet att svenska barn och ungdomar halkat ordentligt efter i läsningen.

I PISA-undersökningen 2003 var svenska elevers läsförståelse bland de tio bästa av alla OECD-länder. Tio år senare hade Sverige halkat ned ordentligt på OECD-listan. Bara i Slovakien, Mexiko och Chile var läsförståelsen sämre. Nästan var fjärde svensk femtonåring hade problem med läsandet, och störst var problemet bland pojkar.

2016 bestämde regeringen att höstlovet i samband med allhelgonahelgen skulle döpas om till läslovet. Avsikten var att lovet skulle fyllas med aktiviteter för att uppmuntra till läsning. Biblioteken satsar mycket på läslovet.

Ida Nilsson, Elma Lindén, Nellie Stråmo och Natalie Lindgren berättar om de böcker som de rekommenderar i buntarna de tagit med till "biblioteket" på Alviksskolan.

Ida Nilsson tycker att man ska läsa Handbok för Superhjältar av Elias och Agnes Vålland. Handböckerna har hittills kommit ut i fyra delar och det är Elias som skriver historierna och Agnes som tecknar.

Elma Lindén tycker att alla ska läsa Sal 303 av Ingelm Angerborn. Den kan vara lite läskig och spökig och kanske inte passar för alla. Hon gillar också Harry Potter-böckerna av J K Rowling.

Nellie Stråmo gillar Vilmas vilda värld av Abby Hanlon, men nämner också boken Till alla killar jag har gillat av Janny Han. Det finns en film som är gjord på den boken och den har Nellie sett.

– Det tar längre tid att läsa en bok än att se en film, men att läsa är bättre. Boken stannar, när jag själv stannar och vill tänka.

Hotell Gröna hästen är den bok som Natalie Lindgren rekommenderar, men hon visar också en bok som heter Godnattsagor för rebelltjejer som är skriven av Francesca Cavalloch och Elena Favilli. I den kan man läsa om kvinnliga förebilder, författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen.

Det är klart att lärarna också har favoritböcker. Michaela Aspviken rekommenderar Harry Potter-böckerna och Chanette Nilimaa gillar En andra chans av Jojo Moyes.

De fyra tjejerna på Alvikskolan är storläsare. Men vad gör man när man har för mycket böcker i bokhyllan, när de nya böckerna inte får plats? Inget problem, tycker Nellie Stråmo.

– Jag lånar ut till andra som vill läsa mina böcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om