Alvik - populär plats för tranor

I Alvik liknar det lite av Hornborgasjön just nu. De senaste dagarna har stora grupper av tranor räknats in av ornitologer.  Närmare 500 av dessa vårens budbärare har man sett rastande vid Alviksgården på väg mot sina häckningsplatser efter vinterns vistelse i de spanska vinterkvarteren, kanske ett litet rekord?

HEMVÄNDARE. Från vinterkvarteren i soliga Spanien kommer tranorna tillbaka till sina häckningslokaler. Här två på väg att landa vid Alviksgården bland flera hundra andra kamrater.

HEMVÄNDARE. Från vinterkvarteren i soliga Spanien kommer tranorna tillbaka till sina häckningslokaler. Här två på väg att landa vid Alviksgården bland flera hundra andra kamrater.

Foto: Roland S Lundström

ALVIK2008-04-22 06:00
Var det definitivt varit tranrekord i år är just i Hornborgasjön i Västergötland. Ingenstans i Norden finns det en så stor och tillgänglig koncentration av tranor som just där. I fjol räknade Hornborgasjöns fältstation in ett rekordstort antal, den 2 april 2007 fanns 13.500 tranor vid sjön. I år slogs rekordet med dunder och brak, den tredje april räknades 15.300 tranor! Runt 150.000 människor besöker Hornborgasjön varje vår. Området blev ett turistmål på riktigt efter att filmaren Arne Sucksdorffs film om tranorna visades på bio. I Hornborgasjön, där trandansen sedan 1950-talet är en stor folklig begivenhet, matas tranorna med utlagt korn. Runt ett ton vräks ut på fälten under trandansens högsäsong. Här i norr är det inte alltid glada miner när flyttande tranor rastar på fälten och trampar ned grödor. Men som sagt, de är ju ett ståtligt inslag i landskapet.Ute i Alvik runt Alviksgården är det varje vår ett skådespel med inte bara tranor utan även en lång rad andra efterlängtade hemvändare, olika sorters gäss, rovfågel, mycket sångsvan med mera. Ljudet av dessa stora ansamlingar är en häftig upplevelse. Den vackraste av vårsånger.Fotnot: För att öka kunskaperna runt tranornas liv förses en del tranungar med färgringar på benen. Färgkombinationen talar om vilken trana det är. Om du ser en färgringsmärkt trana så kan du läsa av färgerna och rapportera din observation till Hornborga naturum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om