De driver hållbart jordbruk

Herbert och Anna-Britta Nyman har valt att satsa på egenproducerad el för att säkra mjölkproduktionen även i framtiden. ”Vi är självförsörjande på värme och har halverat elförbrukningen”, säger Herbert Nyman.

Sedan 2012 driver de en egen biogasanläggning.

Sedan 2012 driver de en egen biogasanläggning.

Foto: Emma Isberg

Altersbruk2019-05-30 18:00

Sedan år 1978 har Herbert och Anna-Britta Nyman drivit Frigiva gård i Altersbruk, några mil norr om Piteå. Då hade de cirka 27 mjölkkor, i dag har de 160 mjölkkor och totalt 400 djur på gården. Förutom att ha en fullskalig mjölkproduktion driver de sedan 2012 en egen biogasanläggning.

– Vi tittade på biogas långt innan 2012 men alla avrådde oss för att det inte fanns någon ekonomi i att producera gas. Men vi tog ett eget beslut och valde att investera i en biogasanläggning för att kunna använda metanet som kommer från gödsel som en energikälla och på så sätt producera el och värme på gården, säger Herbert Nyman.

Genom att värma upp kornas gödsel till 36-38 grader så avdunstar metangas, en rågas som man kan förbränna. Gasen leds till en motor som driver en generator som sedan producerar elström.

– Spillvärme från motorns avgaser återvinner vi, så vi värmer upp cirka 600 kvadratmeter golvyta, verkstad och hus och varmvatten. Vi är självförsörjande på värme och energi just nu samt har även halverat elförbrukningen.

Vad fick ni för reaktioner när ni gjorde satsningen?

– Reaktionerna var väldigt positiva. Redan för tio år sedan hade miljöfrågan varit på agendan under en lång tid. Vårt syfte var att tänka hållbart och att ha en mjölkproduktion där vi kan återvinna energier och reducera metanet. Sedan var det såklart av vårt eget intresse att få producera egen energi och det öppnade ögonen för mängden av energi som flödar på en gård och hur vi kan utnyttja det vi har på gården, säger han.

Just intresset för förnybar el har funnits länge, eftersom sårbarheten i energiförsörjningen i samhället är stor.

– Vi är så beroende av den, och vi har ett intresse av att utveckla energiproduktion på gården. Långsiktigt skulle vi vilja producera fossilfritt flytande drivmedel, förutom el och värme, men småskalig teknik med ekonomi saknas. Om vi ska nå målet att öka livsmedelsproduktionen i Norrbotten, behöver samtidigt andelen förnybar energi på gårdarna öka. Korna som betar gräset borgar för klimatsmart mat.

Nu planerar ägarna för att Frigiva gård ska kunna bli ännu mer klimatsmart. De tittar bland annat på om de ska utveckla och producera mer gas.

– Vi är även inne på att satsa på mer el från solen, det skulle vara intressant att investera i en solcellsanläggning som komplettering. Vi vill även titta på vår fordonsflotta för att kunna utnyttja den el vi har på gården och se om det går att driva dessa på förnybar el.

Under året kommer de att avveckla sin del av företaget för att lämna över det till nästa generation då deras son tar över verksamheten. Och de har redan planer inför de kommande åren.

– Om jag och Anna-Britta får drömma så skulle vi vilja bygga ett energineutralt hus. Det skulle innebära att huset är energisnålt, att vi har förnybar energi som försörjer det behov vi har. Det är en drömbild och en vision, säger han och fortsätter:

– Samtidigt så har jag jobbat i många år med den nära och lokala maten. Jag skulle vilja se att vi stimulerar och ökar livsmedelsproduktionen i länet. Jag vill att vi står mer redo om det skulle bli ett tufft läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om