Bonden som lockas av ekologisk tillväxt
Beslutet att gå från konventionell mjölkproduktion till ekologisk tog han av ideologiska skäl. Nu konstaterar han att livet som ekobonde är både roligt och ekonomiskt lönsamt. För Nils-Olof Rehnman i Ale går ekonomisk tillväxt och miljö hand i hand.
Där finns cirka 100 djur, varav 45 är kor, resten ungdjur. I dagsläget är han nöjd med storleken på sin gård. Däremot vill han utveckla genom att odla spannmål som foder till sina djur. - Nu är ju priset så högt så får jag bara tag i mer mark så kör jag igång. Det skulle kännas bra att bli än mer självförsörjande på gården, säger han.Just nu köper han spannmålet från SLU:s försöksgård i Öjebyn, där själva försöksverksamheten är avslutad, men odlandet sköts av en arrendator. Det hans djur äter måste klara kraven för ekologisk produktion. Ingen konstgödning vid odling får förekomma. Hushåller med gödslet
- Det gäller att hushålla med gödslet, att sprida det jämnt och så krävs det att man har lite större areal. Du får inte ut lika stor skörd per hektar här som vid konventionell odling, men det fungerar bra i övrigt och även ekonomiskt är det en riktigt bra affär att vara ekobonde, säger Nils-Olof Rehnman. Hans tillvaro såväl ekonomiskt som arbetsmässigt påverkas av klimatet och växtförhållanden. Klimatförändringarna gör enligt honom att klimatzoner flyttar sig en mil norrut per år. Det betyder att om 20 år så har vi samma odlingsvillkor som Västerbotten i dag. Det han märker är att vintern kommer senare och är allt mildare. Konkreta konsekvenser som ökad isbränna där isen kväver gräset ser han redan i dag. Däremot vågar han inte sia om konsekvenserna på längre sikt. - Till en början kan jag gynnas av längre odlingssäsong och lite varmare klimat. Det kan bli möjligt att odla nya grödor. Men det kan bli besvärligt med blötare åkrar, man kan inte ha så tunga maskiner, annars blir jorden för packad, säger han.Att odla giftfritt vill han och tror han sig kunna göra även i framtiden. Han tror dock att det blir allt mer viktigt att tänka på växtföljden, att inte odla samma grödor för länge på en och samma plats. Allt för att eliminera risken för skadedjur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!