Nya idéer för en bättre miljö

Hur blir Luleå mer miljövänligt i framtiden om våra gymnasieelever får bestämma? Eleverna på Teknikprogrammet antog utmaningen – och nu finns en rad förslag. Fram till 14 februari har Luleåborna chans att se utställningen i gymnasieskolans bibliotek.

Eleverna på teknikprogrammet presenterade förslag på hur Luleå kan bli bättre på återbruk.

Eleverna på teknikprogrammet presenterade förslag på hur Luleå kan bli bättre på återbruk.

Foto: Lumire

Aktuellt2020-02-04 07:23

Under arbetets gång har eleverna i årskurs två, som valt inriktningen Samhällsbyggande och miljö, genomfört omvärldsstudier för att lära mer om hur Luleå kommuns mål gällande återbruk och återvinning ska kunna nås. Något som återkom bland elevernas förslag, och som ansågs som extra viktigt, är att se till att återbruket är tillgängligt och enkelt att hantera för alla – inte bara för dem som bor centralt.

De som bor i bostadsområden och på landsbygden ska också ha samlingsplatser för att förenkla miljöarbetet.

Den 23 januari var det så dags för vernissage, och biblioteket på Luleå gymnasieskola fylldes av politiker, kommunala tjänstemän och representanter från samhällsplanering och byggindustrin.

– Att få ta del av elevernas arbete och höra deras tankar kring samhällsplanering är riktigt inspirerande och många har intressanta idéer som vi tar med oss i det framtida arbetet, säger Jenny Widmark, Lumire, som är en av uppdragsgivarna tillsammans med Frida Lindberg, Stadsbyggnadsförvaltningen.

Jenny Widmark berättar vidare att bygget med den nya återvinningscentralen (ÅVC) är i full gång på området Risslan i Luleå. Det finns en hel del planer på hur återbruket ska se ut i framtiden, där även elevernas idéer skulle kunna ta plats.

Nu har alla Luleåbor möjlighet att se utställningen och Malin Viklund, lärare på teknikprogrammet har för avsikt att elevernas arbete ska kunna delta i den svenska uttagningen till The Golden Cube Awards 2020 - ett internationellt pris som vill uppmärksamma personer och projekt som hjälper barn och ungdomar att utveckla sin förståelse för arkitektur och den bebyggda miljön.

Fakta

Vad är återbruk?

- När en produkt/material anses vara förbrukad och används i ett nytt sammanhang. Vid återbruk av en produkt används produkten igen, utan ändring av design eller material men vid behov inslag av reparation, restaurering eller sanering. Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om