Åklagaren begär mindre sinnesundersökning

Den 22-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Skälet enligt den nye förundersökningsledaren Jim Westerberg är bland annat att den misstänkte "uppvisat tecken", enligt Göteborgs-Posten.

3 december 2019 11:05

Tecknen har 22-åringen uppvisat under förhören, uppger kammaråklagare Jim Westerberg.

Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, säger han till tidningen.

22-åringen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Han anhölls två dagar efter det att flickan anmäldes försvunnen och häktades kort därefter. Han har i alla förhör nekat till brott.

Min klient har uttryckligen bett mig att inte kommentera hans person eller personliga förhållanden, säger mannens advokat Beatrice Rämsell till Dagens Nyheter.

Paragraf sju

Åklagaren begär nu att den så kallad paragraf 7-undersökning ska genomföras. Det är en undersökning som kan svara på om det kan finnas skäl att misstänka att mannen lider en av en allvarlig psykisk störning.

När det gäller grövre våldsbrott förordnar tingsrätten ofta om en så kallad liten sinnesundersökning. I det här fallet handlar det om ett grovt våldsbrott, och det handlar väl dels om att det nu har hittats en kroppsdel, vilket kan vara ett tecken i sig, och dels om tecken som den misstänkte har uppvisat under förhören, säger Jim Westerberg.

Om en rättspsykiatriker kommer fram till att det finns tecken på en allvarlig psykisk störning blir det aktuellt med en mer omfattande utredning.

Sökandet fortsätter

Samtidigt går sökandet efter den försvunna flickan vidare. Under tisdagen har röjdykare letat vid vattnet med hjälp av hundpatruller. Däremot är inte Kustbevakningen på plats.

Vi kommer ha hundar som dels kommer göra vattensök och dels söka i hus, förklarade Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal till Bohuslaningen.

Flickan försvann för drygt två veckor sedan. I slutet av förra veckan gjorde polisen ett fynd av en kroppsdel. Det konstateras att den tillhörde flickan och att fyndet bekräftar att hon är död.

Den 22-årige mannen sitter häktad till fredag den 6 november. Med stor sannolikhet kommer åklagaren på fredag att begära att häktningen förlängs.

Fakta: Så går en paragraf 7-undersökning till

En paragraf 7-undersökning efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. Den kallas ibland för mindre rättspsykiatrisk undersökning.

I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan även beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst.

Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om läkaren anser att det finns behov av en större rättspsykiatrisk undersökning.

Källa: Rättsmedicinalverket


Bakgrund: Detta har hänt

14 november:Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla. Därefter har ingen sett henne.

17 november:Polisen får in en anmälan om att flickan är försvunnen.

19 november:På förmiddagen anhålls en 22-årig man i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare.

Vid lunchtid inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet. Det är för att kunna få mer resurser till utredning och sökinsatser.

Ett par timmar senare meddelar polisen att man misstänker att flickan utsatts för brott.

20 november:Sökinsatser efter flickan intensifieras. Drönare, hundpatruller, sjöpoliser med sonar sätts in. Frivilligorganisationer mobiliserar sökinsatser.

22 november:Den anhållne 22-åringen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

23–24 november:Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) söker efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten. Under helger samlas över 1 000 personer för att delta i sökandet.

24 november:Ytterligare en man anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet". Han släpps efter ett par timmar, men är fortfarande misstänkt.

25 november:Polisen går ut med en vädjan att boende i Uddevalla själva ska undersöka sina fritidshus, förråd, båthus och båtar.

26 november:Via sitt målsägarbiträde hälsar flickans familj och uttrycker sin stora tacksamhet över allt stöd och för den stora sökinsats som pågår för att hitta flickan, särskilt för alla frivilliga insatserna som görs.

28 november:Polis och åklagare kallar till pressträff för att informera om läget i utredningen. Åklagaren förklarar att misstankarna mot den häktade mannen har stärkts.

Senare under dagen hittar polisen en kroppsdel som kan knytas till flickan. Fyndet visar att flickan inte längre är i livet.

29 november:Polisen informerar om fyndet. Frivilligorganisationernas sökinsatser blåses av.

En ny åklagare tar över som förundersökningsledare.

30 november:Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Flera hundra sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

3 december:Åklagaren begär att den häktade mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT