I kväll tar tre nya ledamöter sitt inträde – och gör institutionen beslutsmässig.
Under 2018 har fem ledamöter lämnat Svenska Akademien helt och fyra ställt sig utanför arbetet. Men i dag fylls åtminstone tre av luckorna kring det ovala bordet i Börshuset ut när poeten Jila Mossaed, litteraturprofessorn Mats Malm och juristen Eric M Runesson träder in i institutionen.
Trots att det har stormat rejält kring Akademien också den senaste veckan har ständige sekreteraren Anders Olsson intagit en optimistisk hållning utåt. I en TT-intervju menade han att Svenska Akademien nu har tagit sig ur den värsta krisen.
– Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla, sade han.
Uttalandet grundar sig bland annat i det faktum att Akademien tack vare de nytillträda ledamöterna nu kan fatta beslut på egen hand _ utan att behöva förhandla med de tre ledamöter som har ställt sig utanför arbetet.
Högtidssammankomsten är vanligtvis ett noggrant orkestrerat evenemang, som följer anvisningar från Gustav III:s tid. Men i kväll sker ett tydligt brott mot traditionen. Malm, Mossaed och Runesson kommer inte att hålla tal över sina företrädare Klas Östergren, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.
– Det går inte att tänka sig de vanliga högtidstalen när företrädarna är i livet och fullt verksamma, har Anders Olsson förklarat.
Talen kommer i stället att kretsa kring de nya ledamöterna och deras verksamhetsområden. Ett annat brott mot traditionen är att ärkebiskopen inte kommer att närvara under sammankomsten. Antje Jackélen bojkottar ceremonin med hänvisning till händelserna kring Akademien och hur "några ledamöter profilerat sig" under året som gått.
När 2018 lagts till handlingarna väntar nya utmaningar för Akademien. Blir det förlikning med eller uteslutning av Katarina Frostenson? Och kommer Nobelstiftelsen att ge sitt godkännande så att Nobelpriset i litteratur kan delas ut 2019? (TT)