Adaktussons attack mot Nordström: "Direkt olämpligt"

Nu sällar sig Kristdemokraternas Lars Adaktusson i kritikerstormen mot Niklas Nordström och den planerade 50-årskalaset. "En form av maktfullkomlighet."

17 mars 2018 18:11

Det är under Kristdemokraterna distriktsårsmöte som Lars Adaktusson, ledamot i Europaparlamentet för KD och andre vice ordförande för partiet, tar upp affären som nu skakar Socialdemokraterna.

Efter talet förtydligar han sina åsikter.

– När det handlar om makt och inflytande så följer det alltid ett väldigt stort ansvar. Den här typen av händelser är en illustration av att man inte riktigt tar det ansvaret tycker jag. Det får aldrig råda någon tvekan om att det finns ett ansvarstagande om skattebetalarnas pengar och hur man använder dem. Jag tycker att man i den här historien är illavarslande. Det visar på en brist av respekt, säger Lars Adaktusson.

Bara för att fortsätta den verbala attacken mot Niklas Nordström, men också mot Socialdemokraterna som parti.

– Det är också en form av maktfullkomlighet som inträder när ett parti har suttit för länge vid makten. Det är ett känt fenomen och det var det som var utgångspunkten för min kritik.

Lars Adaktusson tror att Socialdemokraterna nationellt är oerhört nöjda med att ha egen majoritet i viktig stad som Luleå. Inte minst med tanke på opinionsiffrorna.

– Men frågan är om invånarna i Luleå är lika glada efter det som har hänt.

Är det inte att göra det lätt för sig att kritisera Socialdemokraterna och Nordström just nu, i valrörelsen, och efter det här?

– Nej, jag tillhör opositionen och på nationell nivå är Socialdemokraterna regeringsparti. Min uppgift är att vara kritisk mot den sittande regeringen. Det är en del av min roll och jag tycker inte att det är lättvindigt. Problemet när det gäller den här frågan är inte att det väcker kritik. Utan problemet är att det har tagits fel beslut – och att det finns en nonchalans i relation till användningen av skattemedel.

Genom åren finns det även en rad skandaler inom det borgerliga blocket. Hur ser du på det?

– Om det finns någon parallell till just det här, det vet jag inte. Det är klart att alla politiska företrädare är ofullkomliga, det är även jag. Men när det görs den här typen av fel så är det klart att det måste påpekas. Det visar väl också reaktionerna. Folk i allmänhet tycker att det var ett felaktigt beteende, att tänka sig att skattebetalarna ska betala ett 50-årskalas. Då har partiet vuxit ihop med maktutövningen på ett sätt som är direkt olämpligt.

Norrbottens Media har sökt Niklas Nordström men han avböjer att kommentera kritiken.

Under distriktsårsmötet omvaldes Anette Asplund till partidistriktsordförande för Kristdemokraterna.

– Jag fick nytt förtroende och det är jag jätteglad för. Det var ett enhälligt beslut. Vi har mycket att jobba med och jag känner mig "taggad" att göra det, sa Anette Asplund.

Stig Töyrä, Pajala, valdes in som förste vice ordförande, Helén Lindbäck, Piteå som andra vice ordförande.

För de fem första på Riksdagslistan blev ordningen följande: Lars Adaktusson, Anette Asplund, Stig Töyrä, Helén Lindbäck, och Samuel Ek, Luleå.

Regionlistan fastställdes också med Håkan Kero, Pajala, på första plats. Övriga blev i följande ordning Maria Selin, Boden, Samuel Ek, Helén Lindbäck och Krister Pounu, Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson