Adaktusson vill in i riksdagen

Han har varit inrikesreporter vid SVT och jobbat som utrikeskorrespondent. Efter det har Lars Adaktusson gjort lappkastet till att bli politiker och nu kandiderar EU-parlamentarikern till riksdagen.

9 augusti 2018 22:41

Lars Adaktusson toppar KD-listan i Norrbotten i valet till riksdagen och han gör även det på 18 andra listor i Sverige.

– Kommer jag in utifrån Norrbottenslistan känner jag att då måste jag slåss för de frågor som är viktiga för regionen, säger Adaktusson, när han möter PT i KD-montern på Stora Nolia.

Han har varit EU-parlamentariker i fyra år där han utsetts till företrädare för frågor som rör Mellanöstern. Han har gjort åtskilliga resor i regionen och gör analysen att läget är svårt. Det krävs en tvåstatslösning.

– Men hur ska man kunna förhandla med en så kallad palestinsk stat som per defintion inte finns. Den är i så fall tudelad. Terrororganisationen Hamas som skickar raketer in i Israeliska samhällen styr i Gaza. Och du har Abbas på Västbanken som inte kan hålla kontroll på de militanta grupperna, säger Adaktusson.

Han pekar på det han tycker är märkligt, att Sverige erkänt staten Palestina som per definition inte existerar och som inte haft fria val på länge.

– Sverige har aldrig haft så dålig relation till Israel som nu. Vår utrikesminister Margot Wallström har förklarats icke välkommen in i landet, säger riksdagskandidaten.

Han medger att Israel rent juridiskt ockuperar Västbanken men det i ett läge där palestinierna inte vill förhandla.

– Hur ska du kunna förhandla med grupper som har på agendan att utplåna staten Israel. Palestina leds av terrorstämplade organisationer. Ockupationen av Västbanken är nödvändig för att Israel ska kunna leva i säkerhet, menar Adaktusson.

Han säger att nu krävs en ny politisk palestinsk ledning som frigör sig från antisemitism och som vill förhandla.

Han tycker att det var helt rätt av USA att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och att Israel proklamerat Jerusalem som dess huvudstad.

– Jerusalem är judarnas huvudstad. Möjligtvis kunde tajmingen ha varit bättre när man gjorde det. Man borde kanske ha förhandlat med flera parter kring det, säger han.

Nu laddar han inför valet. Han säger att partiets låga opinionssiffror är bekymmersamma, men han tror att KD kommer igen.

– Socialdemokraterna brukar ha bra siffror inför valet, sedan tappar de. För oss är det tvärtom. Vi brukar kunna ta igen det vi förlorat, säger Adaktusson.

Han anger tre saker som han vill prioritera i riksdagsarbetet, det är sjukvård, äldreomsorg och trygghet med fler poliser.

– Och vi i KD kommer inte att medverka till att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!