Tuffa övningar i subarktiskt klimat

En vecka på fjället utan vare sig varmvatten eller toalett. Tiotals mil vandring med 45 kilo packning. Frystorkad mat och hårda övningar i ett kargt landskap. Det är verkligheten för dem som väljer att arbeta som jägarsoldater när värnplikten är borta.

REPÖVNINGAR. Major Rikard Skiöld och korpral Hans Carl möter Johan Larsson som precis är på väg ned från det mer än 1.700 meter höga berget efter att ha genomfört övningar med fasta rep längs den branta bergskanten.

REPÖVNINGAR. Major Rikard Skiöld och korpral Hans Carl möter Johan Larsson som precis är på väg ned från det mer än 1.700 meter höga berget efter att ha genomfört övningar med fasta rep längs den branta bergskanten.

Foto: Mattias Forsberg

Abisko2011-09-09 06:00

I veckorna har Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur övat i subarktiskt klimat i området mellan Abisko och Kebnekaise. Soldaterna i förbandet tillhör eliten och är de enda som övar i våra norrbottniska fjäll. Det är viktigt att de känner till och kan hantera olika situationer som kan uppstå i en så speciell miljö.

Elitförband
- Jägarbataljonen är det enda markstridsförbandet i Försvarsmakten som utan begränsningar har förmåga och kapacitet att verka i norra Sverige och i den miljö som finns i denna region, oberoende av terräng, väderförhållanden samt ljusförhållanden och under alla årstider, säger bataljonschef Urban Edlund.

Karg platå
Uppe på 1.400 meters höjd, på en karg platå intill Mårmaglaciären har de sitt basläger. Soldaterna har marscherat nästan fyra mil, som innehåller ungefär 1.000 höjdmeters stigning, med omkring 45 kilo packning på ryggen innan de kom fram till glaciären. Med andra ord inget för veklingar, men de har sållats bort redan vid rekryteringen eftersom soldaterna och befälen numera är anställda av Försvarsmakten och inte längre värnpliktiga.

Allt kan hända
Under övningen kan vilket scenario som helst utspela sig och därför tvingas soldaterna vara beredda på det mesta. Det innebär bland annat att de alltid skall ha med sig sitt vapen, för att kunna försvara sig vid ett eventuellt överfall. Under dagen har de fördelat upp övningarna på tre olika stationer.

Svår terräng
Uppe i dimman vid det 1.700 meter höga berget övar plutonchefen Johan Larsson och några andra att gå i fasta rep och fira sig ned längs den minst sagt branta sluttningen.

- Jag har varit där och kontrollerat vissa stationer, framför allt säkerheten, men allt har gått bra, säger han.

Längre bort håller sergeanten Marcus i övningar på själva glaciären. Det handlar om att ta sig fram över en glaciär i så kallade replag, något som är viktigt att kunna om det är en glaciär med många sprickor i.

Tidigare under morgonen har man också haft sjukvårdsövningar där man transporterar skadade på bår i den eländiga terrängen som till största delen består av stenblock. Under morgonen var det också kraftig dimma och sikten var väldigt dålig så gruppen passade även på att träna på att orientera sig.

"Trivs bra"
Några av soldaterna är från södra Sverige och har aldrig varit i liknande fjällterräng förut så det blir en viktig erfarenhet för dem.

- Jag gjorde lumpen här så det var därför jag sökte mig hit. Det är kul med olika miljöer och klättring, det är ett bra förband och jag trivs bra, säger Henrik Dunker.

Under övningen får de understöd av norska helikoptrar som både transporterar materiel men även hela truppen, något som är tacksamt då det handlar om flera mils förflyttningar.

- Att som under denna övning, kunna samöva med helikopterförband genom 339 Helikopterskvadronen från Bardufoss är mycket värdefullt, bland annat kan övningen genomföras inom ett stort område och med tempoväxlingar i vår verksamhet, säger Urban Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om