Skisser: Storsatsar på turismen i Abisko

Abisko Mountain Lodge AB måste tacka nej till bokningar och storsatsar. Fler bäddar, ny utemiljön och hotellet byggs om.

Utökar. Abisko Mountain Lodge vill utöka verksamheten men fler bäddar och mindre stugor. Foto: Abisko Mountain lodge

Utökar. Abisko Mountain Lodge vill utöka verksamheten men fler bäddar och mindre stugor. Foto: Abisko Mountain lodge

Foto:

ABISKO2017-01-06 10:00

Ägarna till Abisko Mountain Lodge AB har en treårsplan för en större utveckling av verksamheten. Dagens 60 bäddar ska bli 80 och det ska bli en trivsammare anläggning och en ny infartsväg ska dras enligt Klas Dagertun, styrelseordförande Abisko Utveckling AB sedan i höstas.

– Det har skett en enorm utveckling i Abisko sett till besöksnäringen och vi vill helt enkelt tillgodose behovet. Under högsäsongen mellan mars och december har vi i princip fullbelagt och vi tvingas tacka nej till bokningar, säger Dagertun.

Planen är att en ny utomhusmiljö ska förstärka upplevelsen av att anlända till fjällen men även mer funktionella förändringar.

– För ett antal år sedan byggdes ett antal mer exklusiva rum som uppskattades. Det är små dubbelrum som ger intryck av egna stugor. Dessa byggs på en annan plats och levereras med lastbil.

Kontakt har tagits med kommunen i ett tidigt skede då det är mycket som ska göras sett till infrastruktur och tillstånd enligt Dagertun. Förhoppningen är att arbetet ska kunna starta i maj eller juni i tre etapper där fler bäddar är första steget. Idag är drygt 15 personer anställda under högsäsong. Vid en utbyggnad skulle ytterligare fyra personer behöva anställas.

Idag är det framförallt utländska turister från Asien och Europa som gästar Lodgen under högsäsongen enligt Dagertun.

– När vårvintern som vi uppskattar mest kommer av allt klingar gästerna av. Vi försöker lyfta fram den, och då förlänga högsäsongen och tror att det handlar om att nå lokala närgrupper exempelvis boende i Piteå, Boden, Luleå, Kalix och Älsbyn.

Bland de utländska turisterna är upplevelser i grupp som heliskiing, isfiske, snöskovandring och hundspann populärt. Det är också någonting som kan utvecklas mot svenska turister.

– Den stora utmaningen är att hitta ett bra sätt att testa olika aktiviteter och inte bara mat och logi. Svenskar upplevs inte lika bekväma att köpa aktiviteter med guide eller instruktör utan vill göra saker på egen hand.

I höstas genomgick företaget en rekonstruktion efter konkurshot på grund av leverantörs- och skatteskulder.

– Rekonstruktionen var en tuff tid för de som var involverade då. Lyckligtvis gick det bra och nu finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten vidare. Det har blivit en förändrad ägarstruktur till viss del med Norrskenet som ny huvudägare, säger Dagertun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om