Populär kurs lockar bred skara

Kursen i fjällfloristik är i full gång i Abisko. Under två veckor får deltagarna studera växtarter i fjällmiljö och engagemanget är på topp. Trots det bistra vädret.

LEDSAGARE. Ljudmila Janeck, kursansvarig, och Tim Horstkotte som bistår Ljudmila i arbetet.

LEDSAGARE. Ljudmila Janeck, kursansvarig, och Tim Horstkotte som bistår Ljudmila i arbetet.

Foto: Fredrik Björkenwall

Abisko2012-07-30 06:00

Kuriren följde under en förmiddag studenter och representanter från Umeå Universitet som under ett antal års tid anordnat kurser i fjällfloristik i Abisko. Syftet är att träna eleverna i artbestämmelser för att främja kunskapen om fjällfloran. Intresset för kursen, liksom engagemanget, är mycket stort. Ljudmila Janeck, till vardags boende i Abisko, är biolog och kursansvarig och leder gruppen tillsammans med doktoranden Tim Horstkotte.

- Det är en bra mix av människor som deltar i kursen. Såväl biologistudenter som socionomer i många olika åldersgrupper, berättar Ljudmila Janeck.

Komplement
Borta på en myr bland dvärgbjörkar och kråkbärsris sitter Sara Örnell och två kurskamrater som under den två veckor långa kursen bor ute i tält. Hon, liksom kursdeltagaren Lars Sundström, studerar fjällfloristik som ett komplement till andra studier. Kursen börjar med en två dagar lång föreläsning som övergår till fem exkursionsdagar där konsten att artbestämma tränas upp. Sedan är det dags för grupparbete där studenterna är fria att välja tema inom fjällfloristik. Sara Örnell, Lars Sundström och Andreas Novotky undersöker växtbestånd på olika nivåer.

- Vi vill veta hur många procent av respektive art som täcker rutan, berättar Sara och fortsätter:

- Sedan gör vi likadana undersökningar på likadan mark men på annan höjd för att se om procentenheterna skiljer och det tror vi dom kommer göra.

Självklart syfte
I ett område längre bort synar en annan grupp studenter floran i olika markmiljöer, både bitar där människan kraftigt påverkat samt ett mer "orört" område nära jokken. Doktoranden Tim Horstkotte berättar att floran ser annorlunda ut från år till år.

- Detta år har det varit en sommar som börjat sent. Förra året började sommaren tidigt och detta gör att det skiljer sig en hel del vilket är spännande.

Susann Nilsson, en av studenterna, visar runt bland jokkmiljöns flora och studerar en välvuxen rosenrot.

- Det här har varit en riktigt trevlig utbildning. Man lär sig så oerhört mycket.

För henne är det självklart varför man går en utbildning i fjällfloristik.

- Jag vill kunna veta vart jag hittar de olika arterna. Om jag går ut i skogen vet jag vilka arter jag till exempel hittar nära vatten och varför, säger Susanna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om