För två år sedan fick naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att utreda bestämmelserna i de svenska nationalparkerna. Ändringarna presenterades 13 juni och börjar gälla från och med första januari nästa år. För Abisko innebär förändringarna bland annat att förbudet mot kommersiell verksamhet tas bort, istället införs tillståndsplikt för större grupper och återkommande arrangemang. Även nationalparkerna Haparanda skärgård, Vadvetjåkka och Piejlekaise får nya bestämmelser. Svenskt Friluftsliv tycker att de har fått gehör för några av sina åsikter, bland annat att utfodring av vilt inte helt förbjudits. Ulf Silvander, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv tycker att Naturvårdsverkets nya regler är för detaljstyrda.
– Det vi ser allvarligast på är att man inte gör skillnad på komersiella aktörer och ideella föreningar när regeringen faktiskt har tillsatt en utredning som ska titta på det civila samhällets förutsättningar. Det är också besynnerligt att man begränsar antalet hundar i ett spann till fyra, när syftet med förändringarna är att öka förutsättningarna för naturturism. Det är detaljreglering, säger Ulf Silvander.
Stefan Henriksson är handläggare på sektionen för värdefull natur på Naturvårdsverket, den enhet som nu presenterat de nya bestämmelserna.
– Vi ska inte förbjuda mer än vad som verkligen behövs. Syftet med nationalparkerna ska behållas men att antalet besökare och naturturismföretag ska öka, säger Stefan Henriksson.
Ekoturismföreningen menar att risken att oseriösa aktörer bedriver verksamhet i nationalparkerna ökar. Hur ser du på det?
– Det beror på ur vilken aspekt man menar att de är oseriösa. Bryter de mot föreskrifterna så bryter de mot föreskrifterna oavsett om vi har ett förbud mot komersiell verksamhet eller tillståndsplikt, säger Stefan Henriksson.
Hur många fler jobb som kommer skapas i och med de nya reglerna är svårt att säga. Länsstyrelsens naturvårdsenhet har varit remissinstans för utredningen och skött dialogen med de som är berörda.
– Det är jättesvårt att bedöma, jag tror ju inte att det blir någon explosionsartad ökning, men förutsättningarna blir ju bättre, säger Ulf Bergelin, chef på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Norrbotten.