Nu har de varslade börjat lämna Abisko

Tisdagen var dagen då de första som varslats lämnade Abisko Turiststation. Nu förklarar platschefen läget. "Det hade inte varit ekonomiskt försvarsbart att göra något annat", säger Jessica Milkéwitz.

Jessica Milkéwitz är platschef på Abisko Turiststation. Där har säsongspersonalen börjat lämna stationen under tisdagen.

Jessica Milkéwitz är platschef på Abisko Turiststation. Där har säsongspersonalen börjat lämna stationen under tisdagen.

Foto: Håkan Stridblom

Abisko2020-04-08 08:00

Det har funnits uppgifter om att STF är under konkurshot, men det dementeras.

– Vi kommer inte att gå i konkurs, men vi kommer att behöva låna pengar så är det bara, säger Jenny Engström press – och Kommunikationsansvarig STF (Svenska Turistföreningen)..

STF har tappat nästan 40 miljoner kronor i intäkter nu i vår jämfört med förra året. De har som de själva skriver på sin hemsida generösa avbokningsregler vilket innebär att företaget blöder stora summor varje dag.

– Vi gör just nu dramatiska nedskärningar för att inte föreningen ska förblöda ekonomiskt, säger Engström.

Att det också berör Abisko Turiststation är givet och under tisdagen lämnade de första varslade från säsongspersonalen. 

– Besökningsnäringen är en personalintensiv bransch och då vi tappat en stor andel bokningar har vi tvingades varsla hela vår säsongspersonal. Det innebar att de fick en kortare anställning än vad som var tanken, säger Jessica Milkéwitz platschef på Abisko Turiststation.

Kvar på turiststationen blir en stab av fast anställd personal, men inte heller den delen av personalen klarar sig helskinnade från situationen.

– Vi tappade bokningar i mars och vi har lågt med intäkter i april. Det blir inte ekonomiskt försvarbart med en stab av 18 personer som är heltidsanställda vilket innebär att vi också gått in i permitteringslösningar med den delen av personalen, säger Milkéwitz innan hon fortsätter:

– Just nu är det viktigt att påpeka att vi än så länge inte har sagt upp någon. 

Hur mycket har ni tappat sett till beläggningen?

– Det är runt 80 procent som har antingen avbokat eller ombokat. Det här slår hårt mot vår näring. Inom tillverkande industri kan man lagra sina produkter den möjligheten har inte vi. Det går inte att lagra hotellnätter, de är förlorade.

Besöksnäringen i Kirunafjällen har varit tydliga med att man har för avsikt att hålla fortsatt öppet med inriktning mot lokala gäster.

– Det stämmer nu håller vi öppet för att närområdet ska ha tillgång till friluftsliv. I dag finns ingenting som säger att man måste sitta inomhus. Det är väldigt nyttigt att vistas utomhus och att vara aktiv.

Vad säger du om läget just nu?

– Situationen är mycket utmanade och något vi aldrig upplevt tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!