Norrsken en guldgruva i Abisko

Norrskensturismen i Abisko går spikrakt uppåt. Vårsäsongen är fullbokad och intresset för orten ökar konstant säger platschefen Helena Runeberg.

Abisko. Helena Runeberg är platschef i Abisko säger norrskensturismen har ökat otroligt mycket de senaste fyra åren.

Abisko. Helena Runeberg är platschef i Abisko säger norrskensturismen har ökat otroligt mycket de senaste fyra åren.

Foto: Ulrika Huhtaniska

ABISKO2017-02-19 20:11

Helena Runeberg är inne på sitt fjärde år som platschef, och säger att hon har sett en stor förändring bara under den tiden.

– Det är fler gäster i och med norrskensturismen och hela den produkten utvecklas mycket. Jag jobbade här en sväng på 80-talet och då stängde vi med nyckel i september och öppnade först i februari när skidsäsongen startade och vandrare under somrarna. Nu är det istället den mörka perioden som är den mest lönsamma perioden, säger Runeberg som har varit platschef i fyra år.

Turisterna är oftast från Asien eller Storbritannien och stannar en eller två nätter och har maxade dagar enligt Runeberg.

–  De från exempelvis Japan har kort semester och ska hinna med att göra mycket. Det är inte bara Abisko utan kanske även norra Finland, Norge och Kiruna där de vill vara på Icehotel och ha en samisk upplevelse. De vill prova på snöskur, åker turskidor och isklättring. Men det man har i fokus är norrsken.

En av anledningarna till uppsvinget av norrskensturismen beror på att reseguideförlaget Lonely Planet 2015 rankade Aurora sky station, som ligger en kort promenad samt en linbanetur från turiststationen, som bästa platsen att skåda ljuset på.

– Därefter fick vi väldigt mycket publicitet och väldigt många journalister kom och därefter har det ökat markant med nya marknader. Vi har även själva jobbat målmedvetet mot den japanska marknaden och åkt på mässor i många år, men nu börjar även det komma turister från Kina. Det finns även duktiga norrskensfotografer här som håller kurser och hjälper till att sprida budskapet och når ut bra till utländsk press.

Att verksamheten växer har även baksida. Idag finns ett tjugotal årsanställda på turiststationen och ett antal säsongsarbetare. Ett stort problem är den akuta bristen på personalbostäder som råder, något som inte bara drabbar turiststationen utan alla företag, säger Runeberg.

– Vi har vuxit ur vår kostym och det är svårt att attrahera spjutspetskompetens eftersom vi inte kan erbjuda bra bostäder. Vi hade lätt kunnat ha bostäder för 20-25 personer till för att man ska kunna bo anständigt. Här måste personalen dela rum och det är små rum vilket funkade förr när det var korta säsonger men inte nu. Man måste få ha integritet.

En av säsongsarbetarna som tillbringar våren i Abisko är Carolin Georges från Åland som jobbar sin första säsong i Abisko.

– Jag älskar fjällmiljön närheten till naturen. Det är hela sättet att leva, fokuset när man är här och att uppleva vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om