Videon är inte längre tillgänglig
Chad är amerikan och kommer från Springfield i Missouri. Där levde han ett tryggt liv och hade ett bra jobb som säljare åt storföretaget Cisco. En kväll när han var på fest så träffade han Linnéa, en blond svensk tjej som senare skulle visa sig bli hans äkta hälft.
– En vacker svensk tjej kom fram till mig och sa att hon just hade kommit till USA och inte hade hunnit skaffa sig några vänner och så frågade hon mig om jag ville vara hennes vän, säger Chad Blakley.
Han trodde att det var kompisarna som skämtade med honom men det visade sig vara riktig kärlek. Exakt ett år senare gifte de sig och sekunden senare bodde de i Abisko. Det var förstås ett stort beslut att lämna både jobb, vänner och familj för en flytt till andra sidan jorden. Chad som hade flyttat mycket i sin ungdom ville gärna se vad som fanns runt hörnet.
– Jag hade bara hört gott om Sverige så jag kunde inte motstå möjligheten att flytta. Det skulle bara bli en säsong, nu är det sex, sju år senare och vi har inga planer på att flytta tillbaka.
Det nygifta paret blev förälskade i Abisko och jobbade kvar med olika sysslor på STF:s turiststation. Idéerna började komma när Chad slutligen fick en möjlighet att jobba i Aurora sky station som vid den tidpunkten inte alls var i närheten av lika stor som idag.
Trots flera år i Abisko hade inte Chad lagt någon större notis till det gröna skenet på himlavalvet.
– Men en kväll när jag promenerade hem efter ett kvällspass i diskrummet så gick jag över Torneträsk och då såg jag ett grönt sken på himlen.
Med ett förflutet som bröllopsfotograf i USA så ville han fotografera norrskenet och ganska snart skaffade han sig en digitalkamera. Snabbt började han bygga upp ett rykte som en någorlunda duktig norrskensfotograf.
Tillsammans med frun Linnéa startade de ett företag där de sålde vykort och souvenirer kopplade till norrskenet. Sedan kom idén att erbjuda fotoexpeditioner med inriktning på norrsken. Under deras första expedition råkade det passande nog vara den största solstormen på över tio år vilket gav ett kraftigt norrsken, något som Chad också filmade och lade ut på internet.
– Morgonen därpå hade National Geographic fångat upp videon. Vårt företag föddes nästan över en natt tack vare den volym och det intresse som följer med National Geographic.
Första säsongen hade de 13 gäster, andra 500, tredje 1 500 och nu siktar de på 4 000-6 000 gäster. Intresset för norrsken var enormt och företaget växte explosionsartat.
Nu samarbetar de med organisationer och turistföretag i både Norge och Sverige och erbjuder förutom norrskenssafari och fotoexpeditioner något de kallar "Aurora express" – en tågresa från Narvik till Abisko med finmiddag och norrskensspaning. Abisko utsågs nyligen till världens bästa ljusupplevelse av organisationen Lonely planet, vilket inte lär minska kundunderlaget. Under högsäsongen som är från september till april så blir arbetsdagarna långa för Chad och Linnéa men det är det värt.
– En av de bästa sakerna med mitt jobb är möjligheten att få se människor som får se norrskenet för första gången. Jag har sett vuxna människor gråta, många har förlovat sig, män går ned på knä och friar till sina flickvänner och asiatiska besöker som har en närmast religiös upplevelse, säger Chad.