"Ingen direkt fara just nu"

Om vulkanutbrottet på Island blir långvarigt kan effekterna bli hårda. I stället för den globala uppvärmningen som hotar kan en nedkylning bli resultatet.

Peter Rosén, forskare vid CIRC, är ännu inte orolig för framtida följder av vulkanutbrottet på Island. Men han säger att vi kan få stora miljökonsekvenser om utbrottet blir långvarigt.

Peter Rosén, forskare vid CIRC, är ännu inte orolig för framtida följder av vulkanutbrottet på Island. Men han säger att vi kan få stora miljökonsekvenser om utbrottet blir långvarigt.

Foto: Håkan Stridblom

Abisko2010-04-23 06:00
- Det finns ingen direkt fara just nu, men om utbrottet håller i sig i månader eller längre än så kan en global nedkylning bli verklighet, säger Peter Rosén, forskare i miljövetenskap, CIRC, Abisko.Det finns minst två tidigare utbrott som visat att en följd av ett längre utbrott kan bli en global nedkylning. Den första är historiens värsta där utbrottet i Laki 1783 dödade 10.000 islänningar. Det utbrottet varade i åtta månader.Extra aska
1991 drabbades ön Luzon i Filippinerna av ett utbrott i berget Pinatubo som dödade 800 och gjorde upp emot 100.000 människor hemlösa. Det utbrottet sänkte medeltemperaturen på jorden med några grader under ett par år.Att detta utbrott får samma dramatiska utgång är ännu långt ifrån säkert.- Jag är ingen expert på vulkaner, men denna vulkan är belägen under en glaciär och det innebär att det finns risk för extra mycket aska. Sedan vad det har för betydelse vet vi inte ännu, säger Rosén.Undersökningar har gjorts tidigare i Abisko där forskare har sökt efter Tephrov som är en glaspartikel som bildas vid ett eventuellt nedfall från ett askmoln.- Vi har inte funnit några som helst spår av denna partikel och det skulle innebära att Abisko inte drabbats av något nedfall under de senaste 10.000 åren i alla fall.Riktigt hur mycket ett kallare klimat skulle påverka livet på jorden går inte att säga i dag, men helt säkert är att det på samma sätt som en global uppvärmning skulle påverka djur och växtlivet.Förgiftade vatten och mat
Än så länge är påverkan från Eyja-fjallajökull på Island relativt lite om vi bortser från alla inställda flygrutter, men ett längre utbrott skulle innebära att aska, och i värsta fall väteklorid, sprids över världen. - Det hände vid utbrottet i Laki och då förgiftades såväl vatten som mat. Sedan kan askan vara försurande och det är en effekt som kan hålla i sig under en lång tid, förklarar Rosén.Men ännu finns, enligt Rosén, ingen anledning till oro.- Som jag ser det i dag har det pågått under så kort tid att det ännu inte finns någon omedelbar risk att vistas någonstans i Norrbotten. Jag tycker inte att vi ska oroa oss för framtiden heller om inte utbrottet blir väldigt långvarigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om