Fladdrig tillvaro i fjällen

Utbrott av insekten fjällbjörkmätare är ovanligt stort i år i hela Torneträskområdet. Artens larver har under sommaren kalätit stora skogsområden.

BESÖK SOM SUGER. Insekterna är så många att man måste se till att hålla dörrar öppna så kort tid som möjligt. Fjärilarna gömmer sig gärna och  att slå ihjäl dem med handkraft är inget alternativ. Att ha dammsugare standby har blivit en fjällmelodi denna höst.

BESÖK SOM SUGER. Insekterna är så många att man måste se till att hålla dörrar öppna så kort tid som möjligt. Fjärilarna gömmer sig gärna och att slå ihjäl dem med handkraft är inget alternativ. Att ha dammsugare standby har blivit en fjällmelodi denna höst.

Foto: Håkan Zerpe

Abisko2012-09-20 06:00

Nu svärmar de kläckta fjärilarna och sprider lite Hitchcock-känsla med sina enorma antal. Stugägare ser sig smått invaderade.

-  Lite av en sanitär olägenhet är det, säger Kurirenmedarbetaren Håkan Zerpe som har stuga i Abisko. När han i lördags anlände till sitt hus så mötte honom ett moln av fjärilar. Så många att de svårligen kan räknas - vi talar om hundratals.

Dammsugaren
-  Man får se till att ha dörrarna stängda för får man in dem så är det bara dammsugaren som hjälper för att få bort dem, säger Zerpe som berättar att insekterna "gömmer sig och är luriga att hitta.

-  I dag hittade jag en bakom tandkrämstuben och en på min kamera när jag skulle ta ut minneskortet.

Stora utbrott
Håkan Zerpe drar sig till minnes ett par andra stora utbrott, under 2004 och mellan åren 1993 och 1995.

-  Och jag har en stuggranne som berättat att för 25 år sedan var det ett stort utbrott liknande årets.

För gemene man så stör inte insekterna mer än att skogspromenaden förstås blir lite mindre njutbar än när björkarnas blad fått stå oantastade. Men fjällivet är ju härligt trots allt konstaterar han och bjuder på en liten kul knorr på eländet:

-  Jo, vi hade planerat älgkött till middag i dag och faktiskt så hade vi, okunnig om den här situationen, tänkt tillaga fjärilskotletter.

Fjällbjörkmätare

Längd: Tre centimeter

Färg: Larven är grön, fjärilen grå

Äter: Helst björkblad

Livscykel: Kläcks vid knoppsprickning, går genom fem larvstadier under fem veckor. Förpuppas sedan och kläcks som fjäril som sen lägger ägg, osv.

Skada: Angreppet kan döda träd om det blir flerårigt men träden kan också löva om och överleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om