Elva mils vandring för 1.100
I helgen gick starten för Fjällräven classic. 1.100 personer vandrar 11 mil från Nikkaluokta till Abisko och i år slår tävlingen rekord i antalet deltagare. Trots onda fötter var det glada miner bland dem som gick i mål under onsdagen.
- Det var första gången jag fjällvandrade. Tanken var att vi skulle ta det lugnt, men ambitionen ändrades och till slut blev det en tävling och vi gick i mål på 68 timmar och 10 minuter.
Glada miner och skratt hördes från de fem norrbottningarna som hade tagit av sig skor och sockar för att se hur det var ställt med fötterna. Stora blåsor och plåster på var och varannan fot skymtade.
- Vårt tips är att gå in skorna ordentligt och ha med sig flera sockar. Det det hade inte vi. Sedan är hygien viktig och att man unnar sig att njuta. Man har lärt sig mycket. Dels om sig själv, att man kan om man vill och dels att inte packa för mycket, säger Stefan Eriksson.
Målgången skulle firas med antingen en öl i det stora "vandringstältet" eller genom att ta tåget hem.
Alla kan vara med
Fjällräven classic anordnas för tredje året och Jonas Hellentin, tävlingsansvarig, berättar att tävlingen i år slår rekord i antalet deltagare.1.100 personer i olika åldrar från 20 länder deltar och alla övernattar i tält.
- Det värmer hjärtat när man ser hur kul de har det. Det här är fjällvandring på ett nytt sätt. Alla kan vara med och 30 procent av deltagarna har aldrig tidigare fjällvandrat. Det är bra rekrytering till fjällen och vårt syfte är att öka intresset för fjällvandring.
Enligt honom ligger vandring i tiden och han anser att det är tre saker som gör en fjällvandring komplett: Naturupplevelsen, hälsa och gemenskap.
- Naturupplevelsen får man på köpet och man behöver inte vara topptränad för att klara det här. Efter målgång kan man sitta och snacka, äta renkebab och dricka öl i vårt tält och det gör inte saken sämre.
Alla deltagare får en belöning. Tre dagar eller snabbare ger guldmedalj, fyra dygn silvermedalj och fem dygn bronsmedalj.
- Det viktiga är inte tiden, utan att alla tar sig ut. Tiden kan ses som en morot, säger Jonas Hellentin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!