Anders byter ut LKAB mot Abisko

Naturintresset tog över och Anders Lindberg gick från att vara informatör på LKAB till att ansvara för fjällstugor och verksamhetsutveckling på Abisko turiststation.

NATURINTRESSE. Det var intresset för naturen som fick Anders Lindberg att byta från arbetet som informatör på LKAB till ansvarig för fjällstugorna på Abisko turiststation.
Foto: Mattias Forsberg

NATURINTRESSE. Det var intresset för naturen som fick Anders Lindberg att byta från arbetet som informatör på LKAB till ansvarig för fjällstugorna på Abisko turiststation. Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Abisko2011-06-30 06:00

- Jag sökte mig inte bort från LKAB, det här dök upp och jag kunde inte låta bli för det lät så spännande, säger han.

Sedan 2005 har Anders Lindberg arbetat som informatör på det statliga gruvbolaget LKAB. En helt klart spännande och intressant tid och Anders trivdes som fisken i vattnet.

Naturintresset var det som fick honom att flytta upp till Kiruna från den journalisttjänst han hade nere i Göteborg.

Naturen lockade
- Det var naturen som lockade mig när jag började jobba på LKAB 2005. Jag har haft fem jättebra år på LKAB och jag slutade inte för att jag vantrivdes, säger han och fortsätter:

- Sedan fick jag det här erbjudandet om att komma ännu längre ut i naturen. Att sitta och jobba med den här utsikten är oslagbart. Jag gick från ett bra jobb till ett annat bra jobb.

Det är lätt att förstå honom: utsikten är fantastisk och spöregnet som varit ihållande ända från Kiruna är som bortblåst. Abisko har minst nederbörd i Sverige och det syns. Utanför kontorsfönstret ligger ett spegelblankt Torneträsk, vem som helst hade blivit förälskad.

Stugansvarig
Anders Lindberg ansvarar för STF:s elva nordligaste fjällstugor. De sträcker sig från Kaitumjaure i söder till Pältsa i norr. I arbetet ingår att organisera allt som har med stugorna att göra. Det kan handla om beställningar av mat till butikerna, material till underhållsarbeten eller helt enkelt att rekrytera nya stugvärdar.

Vad har du gjort sedan du började?

- I vintras åkte jag runt till allihop. Jag har själv vandrat mycket i fjällen när jag var liten och fram tills jag flyttade från Norrbotten. Jag bodde i Luleå innan jag flyttade till Göteborg så jag har vandrat mycket med min pappa och min farfar, men det var ändå flera av stugorna som jag aldrig har varit i och många som jag inte har varit i på 20 år.

Planer för framtiden
Nu smider Anders framtidsplaner tillsammans med platschefen Hans Norén. Mycket handlar om att anpassa verksamheten efter gästernas behov.

- Det är en stor utmaning att både behålla traditionerna och det som fungerar bra men ändå kunna lyfta blicken och se hur vi ska förändras när gästernas önskemål förändras. Man måste anpassa sig till vad gästerna vill ha, de vill inte sova på träbänkar och bara äta frystorkat.

Abiskos satsning på norrsken har visat sig vara en framgångssaga. Redan nu har det inneburit att säsongen har kunnat förlängas med flera månader jämfört med säsongen för de "vanliga" vintergästerna.

- Det handlar framförallt om utländska gäster som vill uppleva stillheten, mörkret och norrskenet. Det är en ny typ av gäster som kommer hit, de vill kunna äta god och fin mat och bo i bekväma hotellrum och då måste det finnas det.

Andra tankar inför framtiden handlar om att utveckla fjällstugorna. Kanske kommer det i framtiden gå att få sig en trerättersmiddag i Alesjaurestugorna.

Nyheter
Något som är nytt för i år är att det går att hyra cyklar i Abisko. Efterfrågan på cyklar har tidigare varit stor och många väljer att cykla längs den gamla rallarvägen ända till Rombaksbotn i Norge.

För de mindre fjällvana besökarna finns möjligheten att ta sig upp på fjället med hjälp av linbanan. Väl uppe möts man av en fantastisk utsikt med den alltid lika vackra Lapporten.

- De som kanske har svårt att gå och känner att det är en lite väl stor utmaning att ge sig ut på fjället tar sig lätt upp på kalfjället. Det är en klassiker som är riktigt häftig.

Vill man inte ut och vandra så rekommenderar Anders de mer klassiska svängarna runt kanjonen, ett besök i gränsförsvars- och rallarmuseet eller någon av de kortare dagsturerna.

- Alla ska känna sig lika välkomna, även om de ska ut på fjället och vandra eller om de vill ha en lyxupplevelse.

Född: 1974 i Luleå

Familj: Fru och en styvson på 18 år

Bor: Villa i Kiruna och lägenhet i Abisko

Utbildning: Journalistexamen

Intressen: Natur, byggnadsvård, konst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om