Videon är inte längre tillgänglig
Både nybörjare och mer erfarna klättrare hade samlats i Abisko för att klättra i de olika isfallen som finns i området. Det handlar om att lära sig klättra, få inspiration och coachning av professionella klättrare.
– Vi har olika clinics, allt från nybörjarnivå om hur man klättrar på is till mer avancerade kurser, säger Anders Bergwall, initiativtagare och arrangör.
Det är i områdena från Kaisepakte i söder och uppåt Riksgränsen i norr som cirka 40 klättrare har testat sina kunskaper på de lodräta isväggarna. Men vad är då det bästa med isklättring? De stora variationerna och fina färger och former tycks vara det som fångar intresset hos klättrarna.
– Det är ett fantastiskt material att få klättra i. Ena dagen är det stenhårt, svårt och komplicerat med spröd is och nästa dag är den som maräng och lite härlig och plötsligt känns allt så lätt, säger Anders Bergwall.
Mycket handlar om säkerhet, inte minst eftersom mycket av klättringen utförs i alpin miljö. Mycket kan hända, allt från att det faller isblock till att det går laviner. Men under isklättringsfestivalen har vem som helst kunnat prova på, även den som helt saknar tidigare erfarenhet.
– På festivalen har vi ett par som är nybörjare och aldrig har klippklättrat, inte klättrat inomhus, ja ingen klättring alls. De har ändå tagit sig upp för många isväggar, säger Bergwall.
En av de riktigt stora inom klättringen är fransmannen Erwan Le Lann. Han delar gärna med sig av sina kunskaper inom området.
– De senaste 20 åren har jag ägnat mig åt isklättring så jag har en del tips och tricks att dela med mig av. Jag kom hit för att dela mina kunskaper med andra klättrare, både nybörjare och erfarna, säger Erwan Le Lann.
Hur är det att klättra i Abisko?
Klättringen är bra för det är kallt. Den här tiden på året är det för varmt att klättra i Alperna. Här är det fins med kanjonen i Abisko och alla isväggar runtom. Dessutom är det en väldigt arktisk inramning, säger Erwan Le Lann.
Nu när isklättringsfestivalen har gjort sig ett namn så kommer den att komma tillbaka även nästa år.
– Självklart, det är återkommande, säger Anders Bergwall.