"Abisko blir inte attraktivt eftersom det inte kan växa"

"Det är i stort sett omöjligt för vanliga familjer att köpa hus" säger Keith Larson och Sieglinde Kundisch om bostadspriserna i Abisko. De efterlyser mer samarbete mellan myndigheterna och en plan för hur Abisko ska kunna växa då jobben finns.

KRITISKA. Familjen Keith Larson och Sieglinde  Kundisch är kritiska till att Abisko inte har möjlighet att växa då jobben skapas.

KRITISKA. Familjen Keith Larson och Sieglinde Kundisch är kritiska till att Abisko inte har möjlighet att växa då jobben skapas.

Foto: Ulrika Huhtaniska

ABISKO2017-03-19 16:53

Familjen bor i en lägenhet på 80 kvadratmeter på forskningsstationen i Abisko där Keith Larson är klimatforskare via Umeå universitet, Sieglinde Kundisch jobbar på Naturum och deras dotter Maggie går på förskolan i byn.

– Det går ingen nöd på oss, men lägenheterna är egentligen till för forskare som kommer hit tillfälligt men det har inte funnits något annat alternativ än att det har blivit permanenta bostäder, säger Keith Larson.

De vill bo i hus men Sieglinde berättar att det senaste huset som låg ute till försäljning såldes för 3,7 miljoner kronor till ett företag på orten. Keith fyller i och säger att det är i stort sett omöjligt för vanliga familjer att köpa hus.

– De få som säljer idag vet att de kan tjäna en förmögenhet så det är ingen som säljer huset för 2 miljoner kronor mindre för den goda saken, säger Sieglinde och Keith.

Målet är att bo i Abisko, men om det är möjligt vet de inte med anledning av bland annat den dåliga infrastrukturen och servicen. De är frågande till varför det inte kan vara ett bättre samarbete mellan exempelvis staten, Region Norrbotten och Trafikverket.

– Ta tåget som exempel. Det går dagtid åt vardera håll så man kan inte ens synka dem så ska man till Sunderbyn för en läkartid blir det ett projekt på tre dagar eftersom man måste sova över, säger Ketih.

Keith Larson har tidigare bott i Alaska och förklarar att staten hade ett system där man tjänade 25 procent extra i lön som dessutom var skattebefriade för att människor skulle vilja bosätta sig där.

– Vi har själva valt att bo i glesbygden, men vi behövs här och betalar lika mycket i skatt som alla andra men får sämre service. Det är dessutom längre till allt så våra omkostnader blir betydligt högre. Ibland undrar jag om kommunen bara vill att det ska finnas några turistföretag på orten som inte kräver något, säger Keith.

De efterfrågar en fast organisation med en kontaktperson som möter intresseföreningen då man idag vänder man sig till kommunen en och en med individuella frågor.

– Abisko är inte attraktivt eftersom det inte kan växa. Jobb skapas men inga bostäder så resultatet blir säsongsarbetare.

Framtiden ligger inom turismen men vi behöver ett större intresse från kommunen, säger Keith Larson.

NSD har försökt nå kommunalrådet Kristina Zakrisson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om