Drygt 11.000 år gamla boplatser funna

Historieböckerna får skrivas om efter de sensationella arkeologiska fynden i Aareavaara vid Muonio älv. De visar att det fanns människor i Tornedalen för 11.000 år sedan.

SKYLTEN UPPE. Bengt-Göran Niska är turistentreprenör och äger marken där fynden gjorts. han har redan fått upp skylten. Arkeologen          Olof Östlund till höger.

SKYLTEN UPPE. Bengt-Göran Niska är turistentreprenör och äger marken där fynden gjorts. han har redan fått upp skylten. Arkeologen Olof Östlund till höger.

Foto: Göran Lahti

Aareavaara2009-12-05 06:00
De påträffade boplatserna är de äldsta som påträffats hittills, inte bara i Norrbotten och Västerbotten utan även i norra Finland.- Det är nog de häftigaste fynd jag har gjort, de och bronsåldersgraven i Umeå, berättar Olof Östlund arkeolog vid Norrbottens museum.Det var i september som fynden gjordes av Norrbottens museum under en arkeologisk utredning området då fyra stenåldersboplatser påträffades öster om Aareavaara vid Mounioälven. Benrester
- Vi hittade först två yngre boplatser vid Muonio älv, men sedan hittade vi två till, längre bort från älven och då förstod jag att något var fel, säger Olof Östlund.Boplatserna som ligger 300 meter från älvstranden har nu med Kol14-metoden daterats till cirka 11.300 års ålder. På platsen hittades kvartssten och rester av brända ben. De senare har experter konstaterat att de kommer från något landgående däggdjur, vilken art har inte kunnat fastslås ännu.- Kvartsavlagringarna kommer från redskapstillverkning. Benresterna kan tala om för oss vad man ätit för föda då, säger Olof Östlund.Smälte snabbare
Hittills har den allmänna meningen varit att området legat under inlandsisen för 11.000 år sedan, men fynden visar att isen måste ha smält betydligt snabbare än man trott.- Boplatserna låg på en liten ö i den dåtida havsviken som nu är en blötmark. Jag gjorde ett överslag över att isen har smält undan cirka 200 meter per år, säger Östlund.Det nya fyndet visar också att den troligaste invandringsvägen till Norrbotten har skett från norra Norge. Troligen kom de dit från Skåne och Bohuslän längs den norska kusten. Ett annat alternativ är att de kom från Ryssland och gick längs ishavskusten, vilket kvartsstensfynden kan tyda på, enligt finska forskare.Curt Persson, chef vid Norrbottens museum är glad över fynden.- Det här visar att man borde återuppta fornminnesinventering i länet, säger han.Han hoppas att finansiering kan ordnas för en mindre eller större utgrävning av boplatserna under 2011-2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!