Falske polisen greps i Sundsvall

En 44-årig man greps i Sundsvall på tisdagseftermiddagen. Han är misstänkt för att förklädd till polis ha rånat äldre människor i deras hem.

1 februari 2012 06:00

Enligt Catrin Hedqvist, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, har mannen varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för liknande brott i Stockholm. Han ska ha varit anhållen sedan den 12 januari. På måndagskvällen rånades en 95-årig kvinna i Övertorneå i sitt hem av en man som var förklädd till polis. Signalementet på mannen stämmer också in på den man som under söndagen besökte en 96-årig man i Luleå och en 96-årig kvinna i en by utanför Boden.

Klockan 15.50 i går kunde polisen i Sundsvall gripa mannen, som då var på väg söderut i bil. Vid gripandet hämtades även en 60-årig man till förhör. Det brott som ligger till grund för anhållandet av 44-åringen har begåtts i Stockholm.

Falsk polis
Han misstänks ha kontaktat möjliga offer via telefon för att sedan åka hem till dem och visa upp en falsk polislegitimation. Den falske polismannen påstår sedan att han ska kontrollera hur pengar och värdesaker förvaras, för att i nästa sekund försöka tvinga dem till sig. Den gripne 44-åringen misstänks enligt polisen i Västernorrland för minst åtta liknande brott längs Norrlandskusten under tidsperioden 27-29 januari i år.

- Det är den första personen som har jobbat på det här sättet här uppe, säger kriminalinspektör Denny Långström på underrättelsetjänsten.

Mannen kan ha använt sig av olika internetsajter med sökfunktioner för att hitta sina mycket gamla offer.

- Det kan vara ett enkelt sätt att komma över åldersstrukturen, menar Denny Långström.

Samarbete
Gripandet kunde göras efter ett intensivt samarbete mellan polismyndigheterna i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Enligt Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland, ska polisen utreda om även 60-åringen är inblandad i brotten.

44-åringen och 60-åringen är också misstänkta för att ha bott på hotell i Kalix utan att göra rätt för sig och för stöld av sprit i samband med att de lämnade hotellet. Den bil männen färdades i har beslagtagits och kommer att undersökas. Polis på plats har kunnat konstatera att det finns en hel del gods i bilen. Beslut om hur ärendena kommer att samordnas/utredas tas under dagen i dag.

n Släpp inte in någon i bostaden utan att kontrollera handlingen som visas upp. Om du är tveksam: släpp inte in personen i fråga och kontakta anhöriga eller polis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson Linda Kask