Skolläkare vill inte chansa

Barn och unga är inga försöksdjur.

- Det finns ingen kunskap om vad denna diet gör med kroppen, säger Birgitta Moberg, skolläkare i Luleå.

5 december 2011 06:00

Dieter baserade på LCHF kan vara hälsosamma. Men de kan också vara skadliga, ingen vet och därmed är beslutet enkelt, menar Moberg.

- Det saknas beprövad erfarenhet om dieten. Den är därmed inte lämplig för barn och unga, de behöver en allsidig kost, säger hon.

Att Kajsa har ett läkarintyg som stöd hjälper föga. Birgitta Moberg går inte i polemik med någon kollega utan menar att det är hon och medicinskt ansvarig skolsköterska som tar dessa beslut.

- Jag måste göra min bedömning, säger hon.

Behöver kolhydrater
Birgitta Moberg berättar att dieten är "väldigt fokuserad" på animaliskt fett och att intaget av kolhydrater närmast obefintligt.

- Kosten har en extremt hög fetthalt men kroppen behöver också kolhydrater, säger hon.

De kolhydrater som kosten trots allt ger kommer från grönsakerna. Moberg förklarar att hjärnan också kräver kolhydrater och att våra kroppar automatiskt prioriterar hjärnans behov först. Därmed blir det inte många kolhydrater över till resten.

- Kroppen vill helst förbränna kolhydrater men finns det inga så ökar fettförbränningen i stället, säger Moberg.

Så dieten fungerar om man vill bli mindre fet?

- Ja, men det är känsligt för barn och unga, vad händer med ämnesomsättningen, enzymer och nervsystemet? Det vet vi inte - det autonoma nervsystemet behöver kolhydrater för sin utveckling och det är inte färdigt förrän män är i 29-årsåldern, för kvinnor är det 22-23 år.

Birgitta Moberg rekommenderar i stället en diet fri från socker och snabba kolhydrater, tre fasta mål om dagen samt ökad rörelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Köjs