För de flesta svenskar finns det ingen anledning att oroa sig för mässling. Hela 97 procent av befolkningen är vaccinerad mot sjukdomen enligt Folkhälsomyndigheten. De som smittas är få. Årligen drabbas upp till 50 personer, de flesta av dem utomlands.

Svenskar som är födda före 1981 kan dock behöva vaccinera sig eller komplettera sitt skydd med en extra dos vaccin.

Vaccin mot mässling infördes först under 70-talet. Då erbjöds svenska barn en dos vaccin, vilket ger ett 95-procentigt skydd mot sjukdomen. Men för ett fullgott skydd krävs två doser. Inte förrän på 80-talet började svensk sjukvård vaccinera barn med en andra dos.

Är det så att man bara har fått en dos bör man överväga att ta en andra dos, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

60-talister oftast immuna

De som föddes på 60-talet erbjöds inte något vaccin under barndomen. I den gruppen har dock de flesta drabbats av sjukdomen och är därför immuna. Men minns man inte om man har haft mässling kan det vara bra att se över sitt vaccinationsskydd, särskilt inför en semesterresa.

Är man 60-talist och inte kan minnas om man har haft mässling, och saknar uppgifter om vaccination, då bör man se till att bli vaccinerad till exempel när man reser utomlands. Så länge man är i Sverige är risken att bli smittad väldigt låg eftersom vi har så hög täckning i samhället.

Extra dos inte farligt

Sedan 2013 är alla vaccinationer registrerade i Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsregister. Dessförinnan fanns inget register. Den som är född före 2013 och vill ta reda på om man har blivit vaccinerad måste leta upp journalen från det sjukhus där vaccinet gavs.

Vill man inte göra sig det besväret är det inte farligt att ta en extra dos av vaccinet även om man tidigare har blivit vaccinerad, enligt Adam Roth.